Novalić: Nema mjesta za paniku, poštujte preporuke

 

Stanje nesreće koje smo danas proglasili je adekvatna kategorija i omogućava sve poteze koji su vezani za ovakve prilike, rekao je premijer FBiH Fadil Novalić nakon proširene sjednice Vlade Federacije BiH.

– Donesena je odluka kojom Vlada propisuje zadržavanje cijena na nivou od 5. marta ove godine, a za pojedine proizvode. Pokrenuli smo inicijativu ka Vijeću ministara BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH za hitnu izmjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama kako bi se osiguralo izuzeće od primjene ovog zakona prilikom nabavke medicinske opreme i sredstava, dezinfekcionih sredstava te sve druge zaštitne opreme za potrebe suzbijanja koronavirusa – pojasnio je Novalić.

Dodao je da su date preporuke za mjere i aktivnosti za ublažavanje ekonomskih posljedica.

– Tu se, prije svega, misli da Agencija za bankarstvo mora što prije donijeti podzakonske akte kojima se podržavaju ključne mjere za ublažavanje učinaka koronavirusa na bankarski sistem koji mora ostati u ravnoteži, zatim privredu i građane Federacije. Vlada će u narednom periodu, a već u četvrtak imamo sjednicu Vlade, povući poteze za formiranje garancijskog fonda da omogući likvidnost privrede, zatim poreznih olakšica, već danas smo oslobodili 50 posto obrta koji su najranjiviji i koji najviše trpe i najmanji su. Otvorit ćemo aktivnosti na državnom nivou koje podrazumijevaju pristup međunarodnim finansijskim institucijama koje se bave ovim globalnim problemom – istaknuo je Novalić.

  • Pres-konferencija nakon sjednice Vlade FBiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Pres-konferencija nakon sjednice Vlade FBiH         FOTO: S. SALETOVIĆ

Prema njegovim riječima, donesen je i niz preporuka poslodavcima, tačnije da se jednom od roditelja maloljetne djece omogući odsustvo sa posla.

– Vlada FBiH pozdravlja odluku “BH Telecoma” o korištenju platforme i svih resursa za odvijanje online nastave u skladu s tehničkim mogućnostima. Ovo je primjer društveno odgovornog poslovanja. Molim građane da poštuju preporuke Kriznog štaba, a koordinacija svih je od ključne važnosti. Nema mjesta za paniku – kazao je Novalić.

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić kazao je ovom prilikom da se u Kriznom štabu FBiH, nakon odluka Vlade FBiH,mogu donositi brže odluke.

– Najviše će nam pomoći mijenjanje člana 10. Zakona o javnim nabavkama, gdje ćemo zdravstvene ustanove osloboditi ovog člana i dozvoliti hitno nabavljanje opreme i sredstava – pojasnio je Mandić.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print