Novalić najavio nove mjere protiv posljedica korone: Svi će imati jedanak pristup novcu

0
79

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i resorni ministri sastali su se danas s predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH, a nakon sastanka je najavljen “drugi korak u borbi protiv negativnih ekonomskih posljedica pandemije”.

“Održali smo posljednji sastanak prije donošenja uredbe koju ćemo imati na vladi u četvrtak ili petak. Uredba će predstavljati drugi finansijski korak u borbi protiv pandemije koja izaziva negativne ekonomske posljedice”, kazao je Novalić.

Napomenuo je da je u Federaciji BiH do 5. maja 2020. godine zabilježen gubitak od 27,5 hiljada radnih.

“Poslije toga je došao korona-zakon… To je u dva mjeseca dalo 10 hiljada radnih mjesta. U minusu smo bili 17 hiljada radnih mjesta i zaustavljen je pad BDP-a. Sljedeća mjera je bila transfer nižim nivoima vlasti, kantonima i općinama. Taj dio je vratio novih četiri hiljade radnih mjesta. Tako da smo u petak prošli imali minus 13 hiljada radnih mjesta. Gotovo da smo prepolovili negativan utjecaj pandemije kada je riječ o radnim mjestima”, kazao je on.

Dodao je da će nova mjera biti aktivnija i da se pomjeraju na skali djelovanja jer su “savladali utjecaj pandemije”.

“Sljedeće mjere koje sad pripremamo bit će još aktivnije. Izgubit će se uposleni, ostaće troškovi poslovanja i bit će potpora poslovanju. To je sve u skladu sa regulama dozvoljene državne pomoći. Nećemo remetiti konkurentnost. Svi će imati jedanak pristup i svi će morati opravdati sredstva”, istakao je Novalić.

Prema njegovim riječima, do kraja oktobra će uspjeti realizirati program.

“Najugroženiji su turizam, izvoz, poljoprivreda i transport. Cilj je što prije ubaciti na tržište novac i održati ove četiri grane”, rekao je Novalić.

Premijer Novalić je napustio konferenciju i novinari nisu imali priliku da mu postave dodatna pitanja.

Rasim Bajrović, direktor Europe Group Sarajevo, izjavio je da su prvu pomoć od Vlade dobili za period marta, aprila i maja.

“To su bili doprinosi za radnike. Pomoć će nam zaista pružiti priliku da zadržimo radnike i uposlimo određeni broj radnika, ali i da sačuvamo likvidnost naših firmi koje su dovedene u pitanje. Hotelska industrija je najviše pogođena. Prihodi ove godine su pali 90 posto. Radujemo se ovoj pomoći”, rekao je Bajrović.

Očekuju da će imati stimulaciju da vrate likvidnost firmama i da od sljedeće godine krenu uzlaznom putanjom.

Safudin Čengić, direktor Centrotransa Eurolinesa, navodi da je odluka vlade izuzetno važna za poslovnu djelatnost.

“100 miliona maraka namijenjenih za pet sektora je iznimno važno. Očekujemo da to bude što prije a najkasnije do 10. novembra. Sredstva su potrebna a namijenjena su za zadržavanje radnih mjesta i održavanje likvidnosti. Očekujemo da ovaj primjer vlade slijede i kantoni”, kazao je Čengić.

Napominje da je branša u kojoj djeluke Centrotrans najpogođenija.

“Prema naredbama mora biti 50 posto mjesta u autobusima a mi imamo iste troškove bio autobus pun ili poluprazan”, istakao je Čengić.