Nova tri slučaja zaraze koronavirusom u RS-u

0
39

 

Tri nova slučaja virusa korona registrovana su u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa od ukupno 94 testirana uzorka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, prenijela je Srna.

U Institutu za javno zdravstvo RS urađeno je ukupno 94 laboratorijskih testiranja,a zaraza je ustanovljena kod muškarca srednje životne dobi, jedne ženi srednje i jedne mlađe životne dobi.

Trenutno, novi virus korona u RS-u je potvrđen kod ukupno 302 osobe, a sedam osoba je preminulo od posljedica bolesti izazvane novim virusom korona, dok su 22 osobe oporavljene od COVID-19.

U Republici Stpskoj do sada je urađeno ukupno 2.831 laboratorijskih testiranja na novi virus korona. U Univerzitetskom kliničkom centru RS ukupno se liječe 102 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa.

Na Odjeljenju COVID-19 hospitalizovano je 36 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata. Kod šest pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratiornu podršku, a na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 51 pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici u Gradišci liječi se jedan pacijent kod kojeg je potvrđen COVID-19, kao i jedan u Bolnici u Prijedoru. U Bolnici Doboj je zbrinuto troje ovih pacijenata, kao i u Bolnici u Bijeljini. U Bolnici u Istočnom Sarajevu se liječi dvoje pacijenata sa COVID-19 oboljenjem.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 8.092 osoba, a nadzor je završen kod 12.861 osobe. Broj lica u karatinima pri graničnim prelazima: Bijeljina-Rača – 20, Zvornik-Karakaj nema trenutno smještenih, Brod – 28, Šamac – 34 i Gradiška – 33.Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Takođe podsjećamo da su karantinski kapaciteti na granicama i unutar lokalnih zajednica oformljeni sa ciljem sprečavanja „ulaska” virusa korona iz inostranstva i jedna je od niza mjera koje se sprovode, naglašavaju iz ministarstva.

– Naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije lokalne zajednice su zadužene da formiraju i organizuju rad lokalnih karantina u svojim zajednicama. Pri uspostavljanju ove mjere, urađen je masovni skrining putnika i svi do sada testirani sa graničnih prelaza su bili negativni na prisustvo novog virusa korona, što se može objasniti i rezultatima restriktivnih mjera koje su preduzele i zemlje iz kojih dolaze – kažu u ministarstvu.

Podsjećamo da će prije isteka izolacijskog perioda i osobe koje su u lokalnim karantinima biti testirane. Riječ je o osobama kod kojih nije potvrđeno prisustvo korona virusa, koji nemaju simptome oboljenja, a u slučaju pojave bilo kakvih zdravstvenih tegoba imaju mogućnost da zatraže zdravstvenu zaštitu.

Paralelno, kroz epidemiološku istragu, radi se na testiranju građana unutar zajednice, kako bi obuhvatili što više porodičnih kontakata i što prije izolovali pozitivnu osobu i na taj način spriječili dalje širenje virusa. Napominjemo da Republika Srpska raspolaže sa dovoljnim brojem testova.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Institut za javno zdravstvo RS nastaviće da redovno, kao i do sada, da obavještavaju javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

Izvor : Oslobođenje