Nova pravila u Hrvatskoj: Ko mora imati COVID potvrde, a ko ne mora

0
68

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je na svojim stranicama detalje o obveznim COVID potvrdama ko ih mora imati, a ko ne mora.

Zdravstvenim ustanovama i trgovačkim društvima koja obavljaju zdravstvenu djelatnost nalaže se da prilikom primanja pacijenata kojima je primjerice, potrebna hospitalizacija, zatraže COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o preboljenju ili cijepljenju protiv korone.

Potvrdu će morati imati i drugi pacijenti ako se procijeni da postoji opasnost od širenja COVID-a, ali i osobe u pratnji pri porodu, roditelji smješteni s djecom, oni koji dolaze u posjete.

Postoje i neki izuzeci, COVID potvrda nije potrebna za hitnu pomoć, kad se traži primarna zaštita.

“Ako zaposlenici odbiju testiranje ili COVID potvrdu ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca. U socijali bit će obavezno testiranje za sve, osim za one koji su cijepljeni ili su preboljeli koronu.

Zaposlenici koji odbiju testiranje, odbiju predočiti COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca”, navodi se u odluci.

Više o COVID potvrdama u sistemu socijalne skrbi čitajte OVDJE.

Obavezne digitalne covid potvrde ili negativan test za sve zaposlene u zdravstvu i socijalnoj skrbi stupit će na snagu u ponedjeljak, 4. oktobra, potvrdila je u utorak Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra socijalne politike Josipa Aladrovića.

Zaposlenici koji odbiju vakcinaciju i testiranje neće moći ostati u prostoru ustanove, no Bogdanović vjeruje da neće doći do otkaza jer je sistem socijalne skrbi do sada pokazao najveći stepen odgovornosti u pandemiji, piše 24sata.hr.