13.8 C
Donji Vakuf
Utorak, Septembar 21, 2021
Naslovnica Vijesti Magazin Nova kolekcija Belme Tvico: Oda ženi koja se ne boji biti i...

Nova kolekcija Belme Tvico: Oda ženi koja se ne boji biti i ostati svoja

0
94

Pažnja koju Belma Tvico posvećuje konceptualnom dizajnu u svom radu predstavlja tihu revoluciju. Dok kontinuirano uvodi inovativni pristup modi, vodeći računa da je on u skladu sa njenom ličnom filozofijom i estetikom, jedna od najuspješnijih modnih dizajnerica u našoj zemlji istražuje modu van njene prolazne komponente.

Iz sezone u sezonu, vidljiva je kulturološka promjena u njenom radu, dok insistira na gotovo holističkom pristupu u izradi svojih kolekcija. Taj pristup uključuje razvoj potpuno novih tkanina i njihovog oblikovanja, a karakteriše ga dizajnerski dualizam − fuzija mode i umjetnosti.

Kolekcija koju Belma Tvico predstavlja za sezonu proljeće/ljeto 2020. Godine, bez ikakve sumnje, inspirisana je višom modom − onom koju nazivamo couture.

Couture u njenom radu djeluje kao kreativni katalizator, dok sama dizajnerica teži da u nešto potpuno nosivo utka dozu unikatnog i ekskluzivnog.

Postoji snažna potreba da dizajnira vlastite materijale, a ne samo odjeću, kako bi sebe izdvojila iz gomile.

Visokokvalitetni materijali prepuni simbolike objedinjuju ono što je u ethosu njenog stvaralaštva: bogato kulturno-historijsko naslijeđe, ljubav prema bojama i konceptualnim idejama koje se razvijaju kao prirodna posljedica njenog snažnog umjetničkog djelovanja.

Za proljeće/ljeto 2020. godine, Belma Tvico poseže za kombinacijom intuicije, razumijevanja mode i predviđanja trendova kako bi razvila kolekciju koja odiše bezvremenskom elegancijom, suptilnošću i inovativnošću.

Sama činjenica da tako lako kombinuje naizgled nespojive materijale osnov je nastanka njenih jedinstvenih odjevnih komada.

Tradicionalni, struktuirani materijali upareni su sa laganim, prozirnim, umjetnički obogaćenim materijalima koji, na svojstven način, grle žensko tijelo. Kao nastavak prethodne kolekcije, u novoj kolekciji također se reflektuju umjetnost, historija i kultura podneblja u kojem stvara.

Belma Tvico šalje poruku o individualnosti – ona oblikuje žensko tijelo u različite oblike i strukture kako bi svijetu predstavila novi tip žene – damu koja odiše modernim šarmom.

Postoje ideje i vizije koje Belma oživljava putem svojih kreacija i koje uspješno prenosi u realnost. Snažno je posvećena zanatskoj vještini izrade odjevnih komada. Rukavi i okovratnici su krojeni na netipičan način, nekada u potpunosti uklonjeni.

Podstava je kreirana na način da se može nositi kao zaseban modni dodatak, dizajnirana kao zasebno umjetničko djelo. Dužina njenih haljina, suknji i šorceva varira u odnosu na stil koji se predstavlja.

Paleta boja obiluje monohromatskim i klasičnim koloritima, dodatno obogaćena pastelnim i vibrantnim nijansama.

Omaž višoj modi vidimo i u finalnoj obradi odjevnih komada, izrađenu ručno uz posvećenost najsitnijim detaljima. Umjetnički predznak kolekcije postignut je kroz upotrebnu unikatnih uzoraka i dezena.

Custom-made dezeni koji veličaju srednjovjekovno bosansko pismo Bosančicu već su postali prepoznatljiv potpis u radu Belme Tvico.

Njena potreba da inkorporira bosanskohercegovačko kulturno-historijsko naslijeđe u svoj rad još jednom je rezultirala kolekcijom koja nadilazi trendove, transformiše klasične forme i veliča srž ženstvenosti − one koja je tiha i zavodljiva.

Namjerno pretjeruje sa dimenzijama znakova Bosančice, dajući svakom od korištenih znakova arhitektonski prizvuk. Jasna asimetrija, oštrina u rezovima, definicija i čistoća oblika čini tradicionalne forme modernim.

Podijeljena u četiri segmenta, kolekcija za proljeće/ljeto 2020. godine je koherentna kolekcija koja prati životni put jedne žene u svakom pogledu.

Žena koju Belma Tvico oblači je multi-dimenzionalna: podjednako snažna i krhka, blaga i oštra, intuitivna i racionalna.

Prateći svaki njen korak, ova kolekcija je oda ženi koja se ne boji biti i ostati svoja.

Izvor: Faktor