1.9 C
Donji Vakuf
Četvrtak, April 25, 2024
Naslovnica Vijesti BiH Nisvet Dizdarević pješačeći od Pariza do Srebrenice čuva sjećanje na žrtve genocida

Nisvet Dizdarević pješačeći od Pariza do Srebrenice čuva sjećanje na žrtve genocida

0
46

Cazinjanin Nisvet Dizdarević krenuo je prije više od mjesec dana pješice iz Pariza u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima 11. jula.

Nisvetu se u ovom humanom poduhvatu 28. aprila pridružila i Nađa Mazalović te su nakon stotina pređenih kilometara u utorak poslijepodne bili na putu prema Grazu u Austriji.

Mazalović je zbog povrede noge morala u jednom momentu odustati od puta, ali se oporavila i nastavili su ovaj nesvakidašnji i hrabri poduhvat.

U razgovoru za Anadoliju Dizdarević je istakao da su imali dosta poteškoća u putu zbog kišovitog vremena i povreda, ali da je najvažnije da stignu u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice genocida.

– Bilo je raznih poteškoća, vremenski uvjeti su nam otežali put, ali sada moramo ubrzati i važno je da 6-7. jula budemo u Nezuku. Zato moramo ubrzati. Trenutno smo na putu prema Grazu. Prošlo je više od mjesec kako smo krenuli na put – kazao je Dizdarević.

Ističe kako, zavisno od vremenskih prilika, dnevno prepješači i više od 60 kilometra, dodajući da nema stajanja jer je cilj ovog poduhvata odati počast žrtvama genocida u Srebrenici kako se nikada više ne bi ponovio.

Kako je kazao, tokom cijelog puta često su ih susretali ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive u dijaspori i koji su im nudili pomoć i podršku kako bi im olakšali ovo zahtjevno putovanje.

Nisvet Dizdarević i Nađa Mazalović na put su krenuli bez bilo kakve pratnje i bez logističke podrške.

Dizdarević ističe kako se teško može javljati na telefonske pozive jer koristi solarni punjač, a posljednjih dana sunca nije bilo dovoljno jer je kiša padala nekada tokom cijelog dana.

– Trebam samo zdravlja i snage. Dragi Allah će dati, nadam se, da izdržim. Drugo ništa – kazao je Dizdarević, dodajući da ne želi nikakav publicitet u vezi s odlukom da pješači iz Pariza u Srebrenicu jer sve ovo, kako je rekao, radi zbog žrtava genocida.

Udaljenost između Pariza i Srebrenice kopnenim putem iznosi oko 1.850 kilometara.

Ove godine obilježava se 28. godišnjica genocida nad Bošnjacima “Slobodne zone UN-a” Srebrenica koji je izvršen u julu 1995. godine. Snage Vojske Republike Srpske u Srebrenici i okolini ovog grada na istoku Bosne i Hercegovine ubile su 8.372 muškarca i dječaka nesrpske nacionalnosti.