Nikšić nakon sastanka opozicije iz FBiH

0
41

 

Na poziv predsjednika SDP-a, Nermina Nikšića, danas je održan sastanak predstavnika stranaka opozicije iz Federacije BiH.

“Svi pozvani su se odazvali pozivu, iza ovih političkih partija stoji preko 450. 000 glasova na posljednjim izborima. Razgovarali smo o alarmantnoj situaciji u BiH i donijeli nekoliko zaključaka. Osam zaključaka smo potpisali. Ključna intencija je vratiti odlučivanje u institucije BiH – tražimo da se poduzmu sve mjere kako bi se to desilo”, saopštio je Nikšić.

“Insistiramo da prvi potez nakon deblokade bude usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH koji bi omogućio fer i poštene izbore – one koje će uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića, identifikaciju birača i video nadzor na biračkim mjestima. Nakon toga se može pristupiti dubinskim izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH”, pojašnjava predsjednik SDP BiH.

“Kroz zaključke smo dali podršku i radu visokog predstavnika Schmidta, te provođenju ovlaštenja koja ima”, nastavio je Nikšić.

Razgovarali su i o državnoj imovini, te pozvali na uvažavanje nekoliko činjenica kad je u pitanju BIH: “To je država sa vanjskim i unutrašnjim suverenitetom, članica UN, nedjeljiva i suverena zemlja – odluke Ustavnog suda su obavezujuće za sve”, naglasio je Nikšić.

“U zaključcima smo komentarisali i ideju o preuranjenom gašenju OHR-a – smatramo da oni koji institiraju na tome ne misle dobro BiH. Kad su u pitanju egzistencijalna pitanja u BiH, mi kao potpisnici ćemo tražiti sagovornike u svim građanima i političkim subjektima Bosne i Hercegovine”, zaključio je Nikšić u obraćanju medijima nakon sastanka.

izvor: N1