Nije šala, nego trend – Ljetujte kod kuće!

Pred nama su dva vrela mjeseca, tokom kojih svi idu negdje na odmor, u potrazi za rashlađenjem, avanturom ili novim iskustvima.

Ipak, uz sve prednosti i ljepote putovanja i odmora, postoje i one prateće stvari o kojima rijetko pričamo, ali intenzivno razmišljamo pred polazak – saobraćajne gužve, granice, aerodromi, čekanje, vrućina, stres, nervozan stomak, ekstra novac za “ne daj bože”…

Ako vam putovanja donose više stresa nego radosti, ako želite istinski da se odmorite u smještaju na koji nećete imati primjedbi, onda prosto – ostanite kod kuće. I ne, ne kažemo ovo sa sarkazmom, odmor kod kuće je trend i zove se staycation.

Naziv je spoj engleskih riječi “stay” i “vacation” (“ostati” i “odmor”) i postao je popularan tokom pandemije, ali je veliki broj ljudi otkrio prednosti “odmora kod kuće” i zadržao ovu naviku i nakon što smo ponovo mogli da putujemo.

Ne morate da ostanete bukvalno kod kuće, staycation može da bude i iznajmljivanje ili boravak u vikendici ili seoskom domaćinstvu u blizini mjesta u kom živite, a ovaj način provođenja odmora ima brojne prednosti.

Prva i najvažnija je – ušteda i novca, vremena i živaca. Ipak, to ne znači da treba da sjedite kući i gledate TV 15 dana.

Odmor kod kuće je idealna prilika da radite sve ono što inače ne stižete ili se ne sjetite.

Možete da obiđete lokalne znamenitosti i uživate u njima kao da ste turista. Ili da organizujete piknik ili roštilj na lokalnom izletištu. Da se kupate u rijekama ili jezerima u okolini vašeg mjesta i istražite sva ona mjesta za koja ste čuli, ali nikad niste bili.

(Mondo.ba) Foto: generali.co

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print