Nijaz Helez: Sramotno je da građani dižu kredite da plate lijekove protiv koronavirusa

0
90

Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nastavljena je rasprava o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji.

Zastupnica Mara Đukić ne slažem sa konstantacijom premijera da Odbor za zdravstvo nije uticao na proces nabavke vakcina.

Nabavka vakcina

– Smatram da Vlada FBiH treba da poštuje odluke Parlamenta FBiH. Nabavka vakcina nije prestanak pandemije, ali sa ovom količinom vakcina možemo da spasimo 250.000 života. neophodno je poštovati mjere – istakla je Đukić.

Zastupnik Nijaz Helez tokom rasprave kazao je da bi bio sretan da je Vijeće ministara BiH uradilo svoj posao.

Danas se nalazimo u vrlo lošoj situaciji. Nadamo se da će Vlada napraviti takve mjere koje će poboljšati sanje u FBiH. Lijekove protiv koronavirusa koja se koriste u liječenju treba uvrstiti u esencijalnu listu lijekova. Imam račune građana koji su ih plaćali od 4 do 6 hiljada KM. Neki su dizali kredite da bi imali terapiju. Mislim da se tim ljudima treba vratiti novac – naglasio je Helez.

Vakcinisanje u Srbiji

Dodao je da dosta građana FBiH ide na vakcinisanje u Srbiju.

– Ne znamo koji je to broj koji ide u Srbiju i prima vakcine. Oni su ogorčeni stanjem u kojem se nalazimo. Narod je skeptičan. Sramota je da vakcine u BiH dolaze kao sadaka – istakao je Helez.

Zastupnik Nihad Čolpa kazao je da je potrebno preciznije definirati imunizaciju.

– Brzina imunizacije je ključna. Predložit ću dva zaključka, jedan se odnosi na imunizaciju, a drugi na ekonomske mjere.

avaz.ba