8.2 C
Donji Vakuf
Ponedjeljak, Decembar 5, 2022
Naslovnica Vijesti Svijet Nevrijeme u Italiji odnijelo najmanje deset života, četiri osobe nestale, među njima...

Nevrijeme u Italiji odnijelo najmanje deset života, četiri osobe nestale, među njima djevojčica i njena majka

0
22

Bujične poplave pogodile su centralnu italijansku regiju Marke. Poginulo je najmanje deset ljudi, a 50 povrijeđeno.

Vlasti navode da se četiri osobe vode kao nestale.

Veliko nevrijeme izazvalo je pustoš u primorskom gradu Ankoni, na italijanskoj obali Jadrana, i selima koja ga okružuju. Više od 400 milimetara kiše palo je u roku od nekoliko sati.

Stotine vatrogasaca priskočilo je u pomoć ljudima, koji su ostali “zaglavljeni”, koristeći čamce za spašavanje. Pojačanja bi trebala stići i iz drugih italijanskih regija, uključujući Lombardiju, Emiliju-Romanju i Abruco, piše Euronews.

Među nestalima su i osmogodišnja djevojčica i njena majka, javila je italijanska novinska agencija ANSA.

Neki od stanovnika su morali da se penju na drveće ili na krovove kako bi čekali spas.

– To nije bila vodena bomba, to je bio cunami – rekao je Rikardo Paskvalini, gradonačelnik Barbare, za italijanski državni radio o iznenadnom pljusku u četvrtak uvečer koji je razorio njegov grad.

Nezapamćena kiša i bujične poplave pokrenule su i brojna klizišta.

Broj za hitne slučajeve 112 zabilježio je nagli rast telefonskih poziva usred ovog događaja kojeg je regionalni savjetnik Civilne zaštite Stefano Aguzzi opisao kao “neočekivan”.

– Nismo vidjeli ništa alarmantno. Nije bilo vremena za intervenciju u nekim gradovima, bilo je ljudi koji su se možda vozili ili su otišli od kuće a da nisu bili svjesni rizika – dodao je.

Stanovnici kažu da su se uplašili.

– Padala je jaka kiša, slijevale su se bujice pa je središte trga postalo raskrižje triju rijeka. Možete zamisliti kako je to izgledalo. Grmljavina i sva ta voda, bilo je neopisivo. Imam 80 godina i nikad nisam vidio takvo što – rekao je Gianfranco Tuferri, stanovnik Cantiana.

– Nismo spavali protekle noći jer se nivo vode nije spuštao. Nakon dugo vremena napokon je počela opadati. Vidjet ćemo što će se događati – dodala je Luciana Agostinelli, stanovnica Cantiana, prenosi HRT.

Poplave u Italiji(FOTO: Sky News/Screenshot)