Neljudski uslovi sezonskih radnika u susjednoj Hrvatskoj

0
44

Poslodavcima u turističkom sektoru trenutno nedostaje više thiljada  radnika, no ta situacija ne čudi nikoga. Radnici se žale na mobbing, neljudske uslove rada i mizerne plaće.

Za naporne poslove plaćaju se mizerni iznosi, a ni uslovi u kojima rade nisu posebno stimulirajući. O pritužbama koje dobiva od zaposlenih izjasnila se Emina Ibrahimi, predsjednica Sekcije žena Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH-a) za Slobodnu Dalmaciju.

Prema podacima STUH-a, sezonci u prosjeku primaju 4200 kuna mjesečno, a predsjednica Sekcije žena osvrnula se na situaciju u jednom splitskom hotelu. Djelatnice se žale kako direktorica nad njima već godinama provodi mobbing, kažnjavajući ih zbog apsurdnih stvari, poput primjera da u kuhinji nisu promijenile keramičke pločice. Osim toga, direktorica djelatnicama sama kreira platnu listu, ne plaća putne troškove, a zbog svakodnevnog uznemiravanja neke od radnica znale su završavati i na hitnoj.

 

“Unatoč svemu tomu, ne žele javno govoriti. Radi se, naime, o ženama koje su u pedesetim godinama života i koje se boje da bolji posao od toga ne mogu više ni naći… Svega smo se u Sindikatu naslušali – žene koje bi u sezoni otišle raditi izvan mjesta svog prebivališta tih bi nekoliko mjeseci živjele u neljudskim uvjetima”, kaže Emina Ibrahimi.

U oglasima je znalo pisati i kako je smještaj osiguran, no to bi se ponekad odnosilo na jednu prostoriju u kojoj bi spavalo i do 20 žena. Ako bi se neka od njih potužila da ne želi ondje boraviti i spavati, riskirala bi otkaz.

Ističe kako je lakše otići onima koji ne žive daleko od radnog mjesta, no situacija je mnogo teža radnicima koji su iz daljih krajeva potegnuli na more kako bi nešto zaradili. Toga su svjesni i poslodavci, koji u svojim oglasima znaju napisati kako preferiraju radnu snagu iz kontinentalne Hrvatske.

Pritužbe stižu i od onih koji su se javili na oglas za posao recepcionera. Među ostalim, tijekom osmosatne smjene bilo bi im zabranjeno da sjednu, a na popisu zaduženja jedne recepcionerke bilo je i mijenjanje wc papira.  

 

Premda trenutno poslodavci na sve strane kukaju kako ne mogu pronaći radnu snagu, činjenica jest da postoje razni mehanizmi za zadržavanje kvalitetnog kadra, no oni ih ne koriste. Jedan od tih mehanizama je i mjera “stalni sezonac”, koja je u Istri nekako i zaživjela, a u Dalmaciji vrlo slab, piše Slobodna Dalmacija.