Nekoliko načina kako liječiti afte

0
35

Ulkusi ili afte su male, plitke ranice u ustima koje mogu običan obrok pretvoriti u noćnu moru.

Više faktora

Afta je čir kružnog oblika, različite veličine, jasno oivičen upaljenim crvenim prstenom. Ranice u usnoj šupljini nisu veće od jednog centimetra u promjeru, a mogu izazvati ozbiljne poteškoće.

Njihov uzrok nije potpuno jasan, ali smatra se da ulogu igra više faktora. Postoji nekoliko vrsta, pa tako mogu biti manje, velike te herpetiformne afte. Bol se obično povuče za nekoliko dana, a afte same prolaze bez posebnog tretmana u razdoblju od dvije sedmice.

Liječenje afti može uključivati vodicu za ispiranje usne šupljine. Ljekar će ih prepisati, a one u sebi mogu sadržavati sredstva protiv boli. Tu su i lijekovi koje će ljekar prepisati ako je potrebno. Također, mogu se koristiti i suplementi. Možda vam je potreban unos nutrijenata, jer njihov manjak može uzrokovati pojavu afti.

Kućni tretmani, koji će ubrzati liječenje i olakšati simptome, mogu biti gelovi, kreme, tekućine koje se stavljaju na aftu. Tekućina za ispiranje koju možete napraviti sami od sode bikarbone i tople vode.

Nema lijeka

Prema riječima ljekara, nema lijeka za afte, a one se često vraćaju same od sebe, ali možete učiniti da ih bude manje ako izbjegavate namirnice koje iritiraju usnu šupljinu, ne žvaćete žvakaće gume i perete zube mekanom četkicom.