Neke vrste voća i povrća su odličan izvor kalija

0
66

okom ljeta nam je od izuzetne važnosti dovoljan unos vode i minerala, posebno ako ste fizički aktivni. Kada se znojite, primarno gubite natrij, ali i kalij.

Gubitak kalija nije toliko dramatičan, ali se ipak trebate pobrinuti da jedete hranu bogatu ovim mineralom, kako ne biste riskirali njegov nedostatak u organizmu.

Nedostatak kalija može izazvati simptome poput slabosti, umora, grčeva u mišićima, poteškoća s disanjem i mnoge druge. Svima je poznato da su banane izvor kalija, a jedna banana srednje veličine sadrži oko 422 miligrama kalija. Međutim, mnoge druge vrste voća i povrća sadrže veću količinu minerala od banana.

Avokado

Samo pola avokada sadrži 487 miligrama kalija, odnosno 10 posto prepuručene dnevne količine (AI). Ako pojedete cijeli avokado odjednom, ispunit ćete 20 posto dnevne doze minerala.

Slatki krompir

Ako volite okus pečenog batata, znajte da će vam vaši mišići biti zahvalni. Jedan slatki krompir srednje veličine sadrži oko 541 miligram kalija, što iznosi 12 posto AI za minerale.

Špinat

Osim što je odličan izvor željeza, vitamina K i magnezija, špinat sadrži i dosta natrija. Poput slatkog krompira, jedna šoljica smrznutog špinata sadrži 540 miligrama minerala, što zadovoljava 12 posto vaših dnevnih potreba.

Lubenica

Lubenica je hidrirajuće i hranjivo voće koje sadrži 640 miligrama kalija ili oko 14 posto AI. Lubenica je također važan izvor vitamina C, vitamina B6 i magnezija.