Neizvjesna sudbina „Olipovih“ radnika u Donjem Vakufu

0
764

Štrajk većine radnika iz donjovakufskih pogona firme „Olip-Bosna“ d.o.o Travnik, koji su prije nekoliko dana obustavili proizvodnju, nezadovoljni odlukom menadženta o umanjenju travanjskih plaća.

Štrajk još traje, iako nam je jučer onemogućeno da budemo u krugu poduzeća. Nije bilo nikakvih razgovora. Dobili smo samo papir za potpis onih koji su se voljni vratiti na posao i raditi iduća dva-tri mjeseca za 380 KM, kazao je jutros Feni jedan od ogorčenih radnika.

Dodao je kako se trenutno kod kuća nalazi oko 130 zaposlenih, i da je sve više onih koji su pristali na nove uvjete menadžmenta „koji su štetni za radnike, s obzirom da proizvodni pogoni, ni tijekom pandemije, nisu prestajali s radom“.

U međuvremenu su se, priopćenjem za javnost, oglasili iz uprave poduzeća, ističući kako „prekid rada zaposlenih nije zakonit, jer nikada nije službeno najavljen“, te da je radnicima, bez obzira na ovu činjenicu, ponuđeno da se vrate na posao.

Radnicima smo uputili posljednji, četvrti poziv da se vrate na svoja radna mjesta, na što je jedan broj njih i pristao. Dali smo im priliku da u pisanoj formi predaju svoje zahtjeve koje će kompanija uzeti u razmatranje, radi pronalaska najboljeg rješenja za obje strane, ali su to oni odbili, navedeno je, između ostalog, u priopćenju.

Kompanija je, istaknuto je, čvrsta u svojoj odluci da, zbog globalne pandemije COVID-19 i novonastale financijske štete, nije u stanju razgovarati o ekonomskim uvjetima i eventualnom povećanju radničkih plaća.

Napominju da je od travanjske plaće odbijen samo stimulativni dio, u znak solidarnosti prema onim radnicima koji nemaju mogućnost da fizički budu na poslu, zbog pomanjkanja i otkazivanja narudžbi kupaca.

Nadali smo se da će ta odluka kod radnika bii prihvaćena s većim razumijevanjem. Ovako, ogromna šteta nanesena je firmi, o čemu nitko od zaposlenika nije razmišljao, poručili su iz uprave pouzeća.