Ne prestaje talas trovanja gljivama u zapadnom dijelu BiH

0
53

Ne prestaje talas trovanja gljivama u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Broj otrovanih koji su potražili pomoć u banjalučkom Univerzitetsko kliničkom centru potražili pomoć popeo se na 29. Jedna osoba je životno ugrožena.

U stanju kome, nakon trovanja gljivama, šest pacijenata je stiglo na bolničko liječenje. Petoro ih je, nakon dvodnevnog liječenja, spašeno uz pomoć vještačkih pluća. Međutim, za život žene koja se otrovala jučer u jutro ljekari se još bore.

“Od njih šest pet pacijenata je doživjelo oporavak i oni su premješteni na kliniku za infektivne bolesti za nastavak njihovog liječenja. Dok je jutros (petak u jutro) primljena bolesnica u izuzetno teškom stanju a saznajemo da je prethodnu noć i ovo jutro jela gljive”, kazao nam je Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS.

Zbog trovanja gljivama, posljednjih sedam dana, pomoć u banjalučkom UKC tražilo je 29 pacijenata. Sedamnaest je hospitalizovano.

Mučnina, depresija, grčevi, povraćanje su prvi simptomi trovanja i manifestuju se odmah ili u roku od 24 časa nakon konzumiranja otrovnih gljiva.

Trovanje može ostaviti trajne posljedice po zdravlje poput otkazivanja rada bubrega ili jetre. A, medicina bilježi i smrtne ishode. Male razlike u izgledu između otrovne i jestive gljive prevarile su mnoge.

Zbog visokog kvaliteta, lijepog ukusa i visoke cijene ljudi su masovno krenuli put šume da ih beru. Najviše vrganje.

“Ima svoj klobuk ili šešir kako ko kaže, ovaj sunđerasti dio i stručak i ovakve slične otrovne gljive nema”, pojasnio je Dragoje Braunović iz Udruženja gljivara. Sunčanica, vrganj i rujnica jestive su gljive kojih je nakon kišne sedmice najviše u mješanim, hrastovim i bukovim, šumama.

                                                                                                                                                                                                                                                                    /izvor:N1/