Ne bacajte košpice od lubenice, imaju mnoge zdravstvene prednosti

Količina minerala i vitamina u kriški lubenice koristan je prirodni lijek protiv umora te tjelesne i psihičke iscrpljenosti.

Lubenica je jedna od glavnih zvijezda ljeta. Gasi žeđ, osvježava, niskokalorična je. Može osigurati neprocjenjiv unos vode, posebno za starije osobe.

Razlikuje se od drugog voća svojom veličinom, težinom i sadržajem vode.

Lubenica je također izvrstan izvor antioksidativnih vitamina poput A i C, vitamina B skupine i minerala, posebice kalija, magnezija i fosfora.

I ne samo to, ima i detoksikacijska i depurativna svojstva. Jasno je da je depurativna aktivnost lubenice usko povezana s njezinom diuretičkom aktivnošću: stimulirajući diurezu, ona time potiče eliminaciju svih suvišnih otpadnih tvari.

Količina minerala i vitamina u kriški lubenice koristan je prirodni lijek protiv umora te tjelesne i psihičke iscrpljenosti, koji nisu rijetki za vrijeme vrućina (kao što je to ovih dana).

Bogata kalijem, lubenica se također preporučuje osobama koje se žale na poremećaje povezane s promjenama osmotskog pritiska, zadržavanjem vode i blage promjene u srčanom ritmu.

Sada donosimo jednu novost za vas, kad jedete lubenicu, ne bacajte košpice!

Kao što znamo, lubenica je jedno od najsvježijih i najukusnijih voća. Mnogi od nas, međutim, imaju malo strpljenja sa sjemenkama koje bez puno razmišljanja ispljunemo, a to je krivo.

Lubenica
Foto: Pixabay: Lubenica

Pitate se zašto? Kao što je slučaj i sa sjemenkama suncokreta ili bundeve, glavna komponenta sjemenki lubenice su vlakna. Uzimanjem sjemenki lubenice čovjek može povećati svoj udio biljnih bjelančevina i dobrih masnoća, kao što preporučuje International Journal of Agronomy and Agricultural Research.

Zahvaljujući biljnim bjelančevinama, između ostalog, moguće je održavati mišićnu masu i unositi zdrave masnoće koje posjeduju sposobnost regulacije holesterola u krvi. Sjemenke lubenice također su važan izvor minerala, poput magnezija koji je idealan za sportaše jer sprječava grčeve u mišićima, a sadrže i cink koji pridonosi pravilnom funkcioniranju imunološkog sistema.

Međutim, čak i uz sve te dobre osobine, jasno je da su sjemenke lubenice teško probavljive, pa bi stoga trebalo ograničiti konzumaciju na malu šaku sedmično. Alternativno, možete ih pohraniti tokom cijele godine sušenjem u pećnici, što ih također čini probavljivijima. Osušene sjemenke lubenice izvrstan su dodatak svakoj salati, u rangu sa sjemenkama suncokreta i bundeve, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print