Naučnik koji stoji iza BioNTech-Pfizerovovog otkrića: Ova vakcina može okončati pandemiju

0
59
Njemačka kompanija BioNTech i američka farmaceutska kompanija Pfizer u ponedjeljak su se obratile javnosti saopćenjem u kojem navode kako su vakcine koje su zajedno razvili pokazale 90 posto učinkovitosti u sprečavanju oboljenja.

“Ako je pitanje možemo li zaustaviti pandemiju ovom vakcinom, moj odgovor je – da. Vjerujem da će čak i samo zaštita od simptomatskih infekcija imati dramatičan učinak”, rekao je Sahin u razgovoru za Guardian.

Vakcina sprečava COVID-19 da pristupi našim ćelijama, govori naučnik.

“Ali čak ako virus uspije pronaći put, T-ćelije ga ‘udaraju po glavi’ i eliminišu. Veoma smo dobro istrenirali imunološki sistem za usavršavanje ova dva odbrambena poteza”, nastavlja.

Dodaje kako će se na neka od ključnih pitanja u vezi s djelotvornošću vakcine odgovoriti tek u nekoliko narednih sedmica i mjeseci. Utvrđivanje da li može zaustaviti asimptomatske infekcije moglo bi potrajati i do godinu.

Daljnji uvid u to nudi li vakcina različite nivoe zaštite različitim dobnim skupinama imat ćemo u naredne tri sedmice. Sahin je dodao kako se nada da će oni koji su primili vakcinu, najmanje dvije injekcije u ruku u razmaku od tri sedmice, biti imuni na koronavirus najmanje godinu.

Sahin je prokomentarisao i Trumpovu osudu da su namjerno sačekali Bidenovu pobjedu i tek tada objavili vijesti o pronalasku vakcine.

“Farmaceutska istraživanja ne smiju biti politizirana. To je pitanje integriteta. Zadržavanje podataka bi bilo neetično. Mi razvijamo vakcinu i ne igramo se politike”, poručio je.