Naučnik Andrej Gajić podržao i dao svoj doprinos u borbi za rijeke BiH

0
93

Jedini bosanskohercegovački istraživač morskih pasa Andrej Gajić, naučnik i rukovodilac studija pri National Geographic i Discovery Channel, podržao je borbu za rijeke Bosne i Hercegovine.

On je zajedno sa Fondacijom Atelje za društvene promjene – ACT posjetio rijeku Ugar te pružio podršku grupi “Dižimo glas za naše rijeke” i Sportskom ribolovnom društvu Travnik.

Gajić je ovom posjetom želio dati svoj doprinos u borbi za zaustavljanje izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Ugar ali i drugim rijekama na području općine Travnik.

Govorio je o razvoju bolesti, zagađenju ekosistema, dugoročnoj zaštiti staništa, sve to sa naučnog stanovišta.

Podsjetimo, trenutno se provodi inciijativa građana kako bi se obrisale planirane hidroelektrane, te su prilikom ovog okupljanja pozvali sve građane da se uključe u inicijativu i na taj način daju svoj doprinos da se zaustavi dalje uništenje rijeka na području Travnika.

“Iako u naučnoj zajednici reputaciju grade projekti, publikacije i broj citata – to je ustvari nebitno ako mi ne ostvarimo opipljive rezultate. Aktivisti koji su svojim zalaganjem uspjeli da spase autohtona staništa i vrste su u biti bolji naučnici od većine nas jer su zaštitili ono na šta mi pokušavamo ukazati kroz silne publikacije. Svojom borbom dali su smisao našim naučnim radovima”, istakao je Gajić tokom svog obraćanja.

Ovom prilikom se obratio i aktivista Indir Melić.

“Danas smo jako sretni i ohrabruje nas činjenica da pored nas aktivista svoje stručno mišljenje o uništavanju kompletnog eko sistema na našim rijekama daju i poznati stručnjaci, prije par dana profesor Muriz Spahić, a evo danas i uvaženi naučnik Andrej Gajić. Ovakve posjete nam daju znak da smo na pravom putu.

Braneći rijeke, branimo život - undefined
FOTO: Radiosarajevo.ba: Braneći rijeke, branimo život

Voda je izvor života i uništenje naših rijeka uzrokovano gradnjom malih hidrocentrala mora prestati kako bi u blagodatima rijeka uživale i naredne generacije. Pozivam vijećnike Općinskog vijeća Travnik da podrže našu inicijativu i da glasaju za zabranu gradnje malih hidrocentrala čija izgradnja nije počela jer su to isto uradili vijećnici Općinskih vijeća Kreševa, Kiseljaka, Fojnice, Viteza, Novog Travnika i Jajca”, kazao je.

Peticiju za uklanjanje hidroelektrana do sada je potpisalo preko 2000 građana općine Travnik.

“Zaustavimo ekocid i trpanje rijeka u cijevi”, poruka je lokalnih aktivista – uz poziv građanima da se pridruže. Više informacija o inicijativi je moguće naći na Facebook grupi Dižimo glas za naše rijeke.


Radiosarajevo.ba