Natalitet u BiH u padu, hitno preduzeti mjere pronatalitetne politike

0
29

Natalitet u Bosni i Hercegovini je tokom posljednjih deset godina zabilježio veliki pad, a problem predstavlja to što vlasti ne preduzimaju mjere kako bi riješile taj problem. S tim u vezi, Udruženje porodica sa troje i više djece “Porodice tri plus” uputile su inicijative sa setom mjera u vezi sa pronatalitetnom politikom, na sve nivoe vlasti u Kantonu Sarajevo, izjavio je gostujući u “Jutru za sve BHRT-a” predsjedik Udruženja Mustafa Vlahovljak.

“U deset godina, Bosanaca i Hercegovaca po pitanju nataliteta nedostaje oko 50.000, gase se škole 23.000 učenika u osnovnim školama nedostaje, 1.081 odjeljenje je ugašeno do 2020. godine u BiH”, ističe Vlahovljak.

Kako je rekao, samo u Kantonu Sarajevo ima oko 8.000 porodica sa troje i više djece, što čini oko 40.000 stanovnika.

Prema njegovim riječima, cilj ovog udruženja jeste da porodice sa troje i više djece dobiju jednake uslove za život.

“Uputili smo inicijative svim nivoima vlasti, svim opštinama u KS, predsjedavajućem Skupštine KS i Gradskom vijeću Grada Sarajevo”, kaže Vlahovljak.

Dodao je da je ovo udruženje jedino ovog tipa u Federaciji BiH, dok u RS ima mnogo takvih.

“Udruženje porodica sa troje i više djece je novoosnovano udruženje i kao takvo jedino je u FBiH. Ono štiti, zastupa i promoviše sve porodice, a posebno porodice sa troje i više djece”, naglašava on.

Poručio je da vlasti moraju hitno unaprijediti pronatalitetnu politiku, kako ne bi došlo do još većeg pada nataliteta.

BHRT