Nastavnice Cerić i Manov iz Prve OŠ Donji Vakuf na 4. regionalnoj konferenciji „Svijet obrazovanja briše granice“

 

 

Od 26. do 29. maja ove godine Sarajevo je bilo divan domaćin za oko dvije stotine nastavnika iz zemalja sa prostora bivše Jugoslavije jer je upravo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održana četvrta po redu, nakon Budve, Skopja i Beograda, regionalna konferencija najboljih nastavnika iz zemalja sa prostora bivše Jugoslavije.

U predivnom ambijentu hotela „Hollywood“ na Ilidži nastavni kadar iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske dešavala se važna konferencija o najvažnijim temama vezanim za odgoj i obrazovanje, te procese koji doprinose kvalitetnijim obrazovno-odgojnim procesima u čijem su fokusu dijete, roditelji, učitelji /nastavnici. Raznolikost tema i iskustava učinilo je ovu konferenciju važnom i u narednom periodu za koji se planiraju drugi gradovi i zemlje iz regiona. Mnogobrojni gosti iz pet zemalja proisteklih iz nekadašnje zajedničke države iz Sarajeva su poslali poruke da su obrazovanje i odgoj, mir, humanost i međusobna saradnja iz toliko različitih, a opet toliko i sličnih nastavnih sistema, od nezaobilazne važnosti jer polučuju ishode koji svima vrijede, a teže istom cilju- kvalitetnom obrazovanju. Uzajamno dijeljenje iskustava, ideja, prezentacije postignuća i novih vizija u oblasti odgoja i obrazovanja, promocije knjiga za djecu i didaktičkih materijala, obilasci poznatih turističkih mjesta grada Sarajeva.

Predsjednica Asocijacije najboljih nastavnika iz bivše Jugoslavije, Željana Radojičić – Lukić, Suada Karić, koordinatorica za organizaciju događaja u Sarajevu , kao i sve ostale članice organizacije ovog događaja, nisu krile ogromno zadovoljstvo i ponos što su uspjele u ovoj, za mnoge, nemogućoj misiji stvaranja pozitivne energije i priče o saradnje nastavnika iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Činjenica da su i dvije nastavnice iz „Prve osnovne škole“ Donji Vakuf, nastavnica muzičke kulture, Aida Cerić i nastavnica bosanskog jezika i književnosti, Vernesa Manov učestvovale na ovoj konferenciji od velikog je značaja za sredine u kojima obrazovno i kreativno djeluju. Zanimljivo je što su kao učesnice otišle iz dva različita obrazovna segmenta, a oba su animirala djecu iz našeg grada u kreativnom i obrazovno-odgojnom smislu. Nastavnica Aida Cerić je na samom otvaranju i zatvaranju konferencije, te na promociji knjiga učestvovala u interpretaciji muzičkih numera kao članica hora Asocijacije ANN EX YU.

Na „Sajmu obrazovanja“, drugi dan protokola konferencije, nastavnica Aida je bila predstavnica Bosne i Hercegovine u programu „BALKAN PJEVA/POJE/PEE/PEVA“ na poziv Aleksandre Stanković iz Srbije, autorice ovog programa međunarodne muzičke saradnje, u čijem realizovanju su učešće uzeli i članovi hora naše škole. Pjevanje i sviranje nastavnice Aide Cerić, u trenucima kada je to bilo prigodno, jednom posebnom notom uljepšavalo je trenutke druženja i činilo atmosferu zaista tako divnom i raspjevanom. Po riječima nastavnice Aide trebat će još nekoliko dana da se dojmovi srede jer je zaista bilo toliko pozitivnih i kvalitetnih emocija koje će zadugo trajati. Zapažena je bila muzička poruka svaki put kada je Aida interpretirala i tradicionalne i zabavne pjesme što je mnogobrojne prisutne oduševljavalo iznova svaki put.

 

Nastavnica Vernesa Manov, u svojstvu nastavnice nominovane za nastavnu praksu u 2021. godini pri COI Step by Step, te autorice četiri autorska obrazovna koncepta u kojem su spojeni obrazovne, kreativne i inkluzivne ideje, predstavila je jedan od njih i to, kako kažu mnogi najdjetinjastiji i najbajkovitijI koncept „KLOVNICINA ČITAONICA“. Program „KLOVNICINA ČITAONICA“, u okviru kojeg je predstavljen i priručnik rađen sa učenicima iz jezičko-novinarske sekcije „Prve osnovne škole“ Donji Vakuf, je nagrađen na zatvaranju konferencije, u prelijepom ambijentu „ŽUTA TABIJA“, kao jedan od pet najboljih i nagrađenih nastavnih programa predstavljenih na „Sajmu obrazovanja“. Sa autorskim obrazovno-kreativnim programom „KLOVNICINOM ČITAONICOM“ nastavnica i književnica Vernesa Manov osvojila je do sada dvije književne nagrade, titulu Unicefove šampionke inkluzije, inovativnu Step by Step porodicu a i ova nagrada za jednu od pet najboljih prezentacija u 2022. na SAJMU OBRAZOVANJA ASOCIJACIJE ANN EX YU se pridružuje obrazovnim nagrađenim programima.

U toku prezentacije bajki i priča prisutnima nije izostala ni promocija onih koji su u toku tri godine koliko ova bajkovita čitaonica postoji, a među njima prednjači Radio Donji Vakuf koji je u doba pandemije upriličavao program za djecu sa Klovnicom. Nastavnice su ponosne zbog činjenice da podrška škole, posebno direktorice Selvedine Fazlagić, te Bojana Domića, ministra obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK , i u moralnom i finansijskom smislu nije izostala. U međusobnim komunikacijama sa ostalim učesnicima na konferenciji ovo je bio jedan od rijetkih pozitivnih primjera kako se izvrsne nastavničke ideje mogu i institucionalno, od strane rukovodioca obrazovnih ustanova podržati u svakom pogledu i na taj način pokazati da se rad i zalaganje nastavnika cijeni. Aida i Vernesa, nastavnice koje su na ovaj način predstavljale i školu i gradove iz kojih dolaze i kanton i državu se i ovim putem zahvaljuju direktorici Selvedini Fazlagić i ministru Bojanu Domiću na svemu što je ovo putovanje učinilo boljim. Ovo je ujedno i poziv nastavnom kadru da se motivišu i uključuju u ovakve ili slične asocijacije jer obrazovni i odgojni procesi mogu da se upravo ovakvim susretima, izradama programa i iznalaženju mnogobrojnih rješenja u izazovima obrazovanja 21.vijeka učiniti prihvatljivijim i lakše se prevazilaze kada ste dio jedne velike grupe entuzijasta i humanista kakvi sigurno jesu mnogobrojni iz nastavničke branše. Do novog susreta sa nastavnicima iz EX YU u Zagrebu naredne godine nastavnice će vrijedno i motivirano djecu i mlade usmjeravati prema novim kreativnostima u školi i izvan nje čineći odrastanja djece zanimljivijim i ljepšim.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print