Nastavnica Vernesa Manov donijela vrijedno priznanje za pedagoški rad u SBK-a i „Prvu osnovnu školu“ Donji Vakuf

Od 20. do 23.10  u predivnom kompleksu Grad sunca u Trebinju upriličena je Peta regionalna konferencija Asocijacije najboljih nastavnika zemalja sa prostora bivše Jugoslavije- ANN EX YU. Prosvjetari zemalja Balkana  su ujedinjeni u misiji kojoj teže u današnje globalističko vrijeme svi savremeni obrazovni pravci, a to je da SVIJET OBRAZOVANJA BRIŠE GRANICE.

Pod tim sloganom, nošeni novim idejama, za nova vremena, ali i suočeni sa gotovo istim ili sličnim izazovima i nedaćama, a prateći savremene svjetske tokove odgojno-obrazovnih procesa, prosvjetni radnici svih zemalja bivše zajedničke države, poštujući svaku i u današnjim postulatima, zahvaljujući učiteljici Željani Radojičić – Lukić i njenom entuzijazmu i ideji za osnivanjem ovakve Asocijacije razvijaju dobru mrežu međusobne saradnje, prijateljstva, rada i razmjene iskustava i ideja obrazovanja.

Do sada, na četiri održane konferencije, u različitim zemljama Balkana, proglašeni su kao najbolji nastavnici regiona oni koji požrtvovano grade nove ideje za novo vrijeme i izuzetnim zalaganjem doprinose kvalitetnijim radnim okolnostima i postugnućima na polju odgoja i obrazovanja.

Jedna od dvadeset i sedam osoba proglašenih u kategoriji Najbolji nastavnik ANN EX YU na trebinjskoj konferenciji je i nastavnica Vernesa Manov koja je ovu vrijednu titulu sigurno zaslužila predanim radom i izuzetnim rezultatima i dostignućima na polju odgojno- obrazovnih, ali i umjetničkih kompetencija u toku dvadeset pet godina radnog staža koliko je provela radeći, kako kaže posao koji voli. Za sretnike koji se bave poslom koji vole kaže se da i ne rade, već uživaju radeći. Ovo se može reći i za nastavnicu bosanskog jezika i književnosti iz „Prve osnovne škole“ Donji Vakuf, Vernesu Manov, poznatu i književnicu i umjetnicu.

Pedagoški rad nastavnice Vernese obiluje mnoštvom inovativnih ideja, nagrada i priznanja u toku njenog rada, napredovanja u struci, ali ono što je najprepoznatljivije za nju, u kojoj god sredini da je radila, jesu njeni obrazovno-umjetnički projekti zahvaljujući kojima na stotine i hiljade djece je zavoljelo umjetnost, čitanje, pisanje i danas kao odrasle osobe biraju upravo takva zanimanja koje je nastavnica od ranog perioda u njih ugradila, bilo kroz časove književnosti, bilo kroz teatarske ili druge umjetničke skupine.

Vrijedno je napomenuti da je u 2018.godini zahvaljujući nastavnicinom predanom radu i na polju inkluzije UNICEF prepoznao njen angažman i proglasio je Šampionkom inkluzije, 2019. je pomogla mališanima iz ove škole da napišu i objave svoj Mali priručnik za velika odrastanja „Knjiga za sretno odrastanje u inkluziji“, a 2021. godine COI Step by Step nominovao je nastavnicu Vernesu Manov jednom od najinovativnijih nastavnica u našoj zemlji. Njeni učenici iz „Prve osnovne škole“ Donji Vakuf u njihovoj „Školskoj redakciji“ pišu knjige, snimaju tv i radio emisije, pišu tekstove za web portale, snimaju multimedijalne programe od kojih je posebno ponosna na trenutni koji nastaje u okviru svjetskog programa „Čarobna interkulturana mreža prijateljstva“  u kojem je Vernesa i koordinatorica za cijelu BIH, a u kojem će u toku dva mjeseca trajanja projekta kroz rad jezičko-novinarske sekcije bit uključeno oko sedamdesetak učenika iz „Prve osnovne škole“Donji Vakuf.

Iza ove nastavnice su i četiri vlastita obrazovna koncepta koje je osmislila za rad sa djecom iz škola i svojevremeno na Dječijoj sceni teatra „Fedra „ Bugojno „Čas u teatru“ i „Časovi sretnog djetinjstva“, „Klovnicina čitaonica“ i „Verniart – studio za kreativni i inkluzivni razvoj“.

„Naravno da sam sretna zbog nagrade, koja je samo jedna u nizu, ali ne manje vrijedna jer mi svaka znači, ali meni se ne može ništa porediti sa onom srećom u radu sa djecom kada njihove snene trepuške ujutro razbuđujemo čitanjem, nekim scenskim pokretima ili pisanjem lijepih priča. Sav moj rad i sve postignuto inspirisano je jednim motivom- DJECOM, najdivnijim bićima čija mašta je moja najveća pokretačka snaga zbog koje imam volju prevazilaziti sve poteškoće na životnom putu jer znam kada se u svemiru učionice počnu izmaštavati ideje da smo na dobrom putu da svijet učinimo, zbog sviju nas, boljim mjestom za življenje.

Naravno da je okruženje u kojem sve to stvaramo kroz obrazovanje i umjetnost važno i zbog toga moram uputiti riječi zahvalnosti, pored mojih učenika, i  cijelom kolektivu „Prve osnovne škole“ Donji Vakuf na čelu sa direktoricom Selvedinom Fazlagić, roditeljima mojih učenika na povjerenju koje mi poklanjaju, ali i centrima za kulturu sa kojima sarađujem kao i medijima koji, i zahvalna sam zbog toga, svaki moj angažman propratite što je danas jako važno.“

Književni rad ove nastavnice i spisateljice okrunjen je neki dan prvom nagradom na konkursu „Isnam Taljić“ za tekst „Bošnjaci svjedočimo da jesmo“.

Nakon uručenja nagrade  u novembru poseban prilog objavljujemo i o ovom vrijednom priznanju.

Do tada, nastavnici Vernesi  želimo još mnogo lijepih trenutaka u nastavnim i umjetničkim programima.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print