Nastavljen štrajk radnika preduzeća “Olip”

0
773

Nastavljen je štrajk više od dvijestotine radnika preduzeća “Olip“ iz Donjeg Vakufa, koji od menadžmenta preduzeća traže ukidanje odluke o umanjenju aprilskih plaća.

Očekivali su da će naići na razumijevanje menadžmenta i da će biti ispunjen njihov zahtjev da im se isplati puna zarađena plaća za mjesec april ove godine, međutim, to se nije dogodilo.

„Jutros nam se obratila direktorica Olip-a, mi tražimo svoju razliku u plati što je oko 100 KM, a iz Uprave tvrde da preduzeće nema novce, te da će ovakva situacija biti i u naredna 3-4 mjeseca“, kazao je jedan od radnika, čiji je identitet poznat redakciji, te je dodao

„Rečeno nam je da je situacija teška te da ko hoće može raditi za 380 KM. Pored toga, za 66 radnika je prestao važiti ugovor o radu 20.maja. Rekli su nam da je potpisivanje ovakvog ugovora uslov za povratak na posao, što smo naravno odbili i idemo do kraja u borbi za naša prava“.

Dodao je i da je oko 40 radnika prihvatilo ovakvu odluku menadžmenta i počelo s radom.

Ostali radnici, kojih je preko 200, kažu da neće odustati od zahtjeva za povlačenjem sporne odluke.

Naime, proizvodnja u ovim pogonima nije prestajala ni tokom trajanja stanja  nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa  a plaće su im, ionako male,  znatno umanjene.

Kontaktirali smo i Upravu menadžmenta preduzeća Olip. Kažu da je direktorica na sastanku te da će se uskoro javiti.

Do tada, radnici koji se bora za svoja radnička i ljudska prava najavljuju da će sutra ponovo, u istom broju, protestovati u krugu preduzeća.