Nastava na fakultetima počinje u oktobru: Dio online, a dio u manjim grupama

0
161

Studenti u Sarajevu će u oktobru najvjerovatnije zauzeti svoje klupe na fakultetima, ali ne na onaj način kako je to bilo do sada, kazala je za „Avaz“ prof. dr. Aida Hodžić, prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu.

Odluka Senata

Kako je pojasnila Hodžić, Senat Univerziteta još nije donio odluku. Konačno rješenje za početak školske godine bit će doneseno na prvoj sjednici u septembru.

– Situacija s koronavirusom se mijenja iz dana u dan, naša odluka mora pratiti preporuke epidemiologa i epidemiološku situaciju. Još razmišljamo kako organizirati nastavu na fakultetima. Ukoliko situacija do oktobra ostane ovakva kakva je danas, mi smo skloniji da se nastava odvija u nekom kombiniranom tipu – istakla je Hodžić.

Dodala je da će kombinirani tip zahtijevati odluku svih nastavnih vijeća na fakultetima.

  • Hodžić: Nastava počinje prvog ponedjeljka u oktobru

    Hodžić: Nastava počinje prvog ponedjeljka u oktobru FOTO: ARHIV

 Dominantno bi se radilo na tome da se nastava odvija u učionicama. Ali to bi podrazumijevalo da se prave novi rasporedi, pored toga što bi se, ipak, i značajan dio nastave održavao online. S tim da bi ona nastava koja bi se odvijala u učionicama bila još kvalitetnija, jer bi se odvijala u malim grupama, uz poštivanje epidemioloških mjera – naglasila je Hodžić.

Prema njenim riječima, u septembru se Univerzitet sprema za još dva ispitna termina, a studenti su tražili i produženje školske godine i još jedan ispitni rok.

– Ipak je rano govoriti o tome, jer nastava počinje prvog ponedjeljka u oktobru, dakle Senat će imati dovoljno vremena da u septembru donese neophodne odluke – kazala je Hodžić.

Online upis

Govoreći o ovogodišnjem upisu na fakultete, Hodžić kaže da je Univerzitet u online formatu realizirao prvi upisni rok.

– Drugi rok za prijave počinje 31. avgusta i on će se, također, organizirati po online principu. Ipak, online je samo predaja prijava, dok će se konkretno upis odvijati na fakultetima, jer će studenti morati donijeti originalnu dokumentaciju. S te strane nismo imali većih problema i ne očekujemo probleme tokom realizacije drugog upisnog roka – istakla je Hodžić.

Veći broj prijavljenih

Hodžić kaže da je Univerzitet u Sarajevu zadovoljan brojem studenata koji su se prijavili tokom prvog upisnog roka.

– Broj prijavljenih i zainteresiranih kandidata za upis na Univerzitet u Sarajevu bio je veći nego prošle godine. A što se tiče upisanih, on je na prošlogodišnjem nivou – pojasnila je Hodžić.

izvor: avaz.ba