NASA šalje rover koji će istraživati krater nazvan po općini Jezero kod Jajca

0
115

 

Američka svemirska agencija NASA predstavila je “Mars 2020 rover” koji će biti lansiran u julu, a odredište mu je osušeno korito jezera na Marsu, krater koji je dobio ime po općini Jezero kod Jajca.

Rover je veličine automobila, ima šest točkova, a istraživat će Marsov krater Jezero, veličine Menhetna, gdje bi trebao sletjeti u februaru 2021. godine.

Vjeruje se da krater sadrži velike količine, 3,5 milijarde godina starih sedimenata za koje se naučnici nadaju da bi mogli sadržavati fosile života na Crvenoj planeti.

Rover će prikupiti 30 uzoraka tla koji će biti vraćeni na Zemlju budućom svemirskom letjelicom koju planira NASA. Uzorci bi mogli stići 2026. godine, kaže jedan od učesnika projekta.

Rover će ponijeti opremu koja može ugljendioksid pretvoriti u kisik.

NASA će u februaru poslati rover u Floridski svemirski centar “Kennedy”, gdje će biti sastavljen do kraja. Ime rovera zvanično će biti izabrano početkom godine.

Misija na Mars bit će ključna i za buduće ljudske misije na toj planeti, uključujući i potencijal stvaranja kisika na njegovoj površini.

Ako bude uspješan, ovaj rover bit će peta misija NASA-e na Marsu. Jedina druga država čija je misija uspjela sletjeti na Mars bio je bivši Sovjetski savez.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) u septembru je uručio načelnici općine Jezero Snežani Ružičić pismo američke agencije NASA kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po ovoj općini u BiH.

– Uručio sam pismo iz NASA-e u kojem se navodi da je ova lokalna zajednica zbog svog imena direktno povezana s planetom Mars. To je krater na kojem će naredne godine sletjeti jedan rover – rekao je Nelson.

Dnevni avaz