Napustio posao u Oružanim snagama BiH i postao dimnjačar

 

Dimnjačari ovih dana imaju pune ruke posla. Čišćenje dimnjaka uoči nadolazećih minusa i grijne sezone je neizostavno.

Demir Halimić je jedan od bh. dimnjačara koji za Fokus.ba govori o ovom sve traženijem zanimanju. On se ovim poslom bavi već sedmu godinu.

– Radio sam u Oružanim snagama BiH devet godina, napustio OSBiH i počeo da se bavim ovim poslom – kaže Halimić.

Demir Halimić napustio posao u OSBiH i prekvalifikovao se u dimnjačara/ Foto: Damir Begović

Najprije je nabavio alat i počeo učiti osnove dimnjačarskog znata, da bi poslije izvjesnog vremena upisao školu za dimnjačara i stekao iskustvo u obavljanju tih poslova te došao do najsavremenijeg alata u svijetu.

Dimnjake je sada, u većini slučajeva, moguće očistiti bez penjanja na krov.

– Sve radimo iznutra, bez prljanja, mašinskim putem s najnovijim alatom koji se koristi i u svijetu. To je alat koji se koristi i za kotlove i za probijanje dimnjaka, za začepljenja, može se koristiti i za čišćenje industrijskih i kućnih dimnjaka – kaže Demir Halimić.

U početku nije bilo pretjerano puno posla, ali svake godine se posao širio i sad sam došao na zadovoljavajući nivo, imam svoje stalne mušterije, koje održavaju redovno svoje dimnjake – priča za Fokus.ba Halimić.

On pojašanjava da su najčešći uzročnici začepljenja ili zapaljenja dimnjaka vlažna drva i neredovno čišćenje dimnjaka.

– Velike probleme imamo u stambenim zgradama gdje se slabo ili nikako ne vodi računa o čišćenju dimnjaka, a razlog tome je nepostojanje zakonske regulative – kaže Halimić apelujući na nadležne institucije da što prije riješe taj problem.

izvor: fokus.ba
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print