Napušteno Hitlerovo odmaralište nova turistička atrakcija

Hitlerov kompleks “Snaga kroz odmor” na ostrvu Rigen, dugačak pet kilometara i zamišljen da u njemu istovremeno može da se odmara 20.000 ljudi, zbog početka Drugog svjetskog rata nikada nije bio otvoren, a zgrade su korištene u vojne svrhe, najprije u Hitlerovom Rajhu, a potom u DDR-u.

Historijski spomenik

Kako piše Dojče vele, kompleks “Kolos iz Prore” sagradio je po nalogu Adolfa Hitlera 1930-tih godina nacistički arhitekta Klemens Kloc. Taj kompleks je poslije pada berlinskog zida i ujedinjenja Njemačke dobio status historijskog spomenika u koji su useljeni umjetnički ateljei i muzeji, piše DW i dodaje da je veći dio najdužeg kompleksa propadao.

Kada je novinarka DW 2005. godine bila tamo, kompleks je ličio na ruinu, međutim, 2018. godine kompleks nazvan “Prora Solitaire” postao je odmaralište. Kako je opisala, blok II tog kompleksa sada je obojen u bijelo, a balkoni su u staklu i u tom dijelu se nalazi luksuzni hotel.

– Danas tu može da se iznajmi bicikl, a tu su i frizerski salon, jedan butik, nekoliko kafića, restorana i pekara. Tu je i dokumentacioni centar u kojem se može vidjeti Prora iz 2004. godine. Mnoge turiste baš to interesuje – navela je novinarka.

  • Luksuzne sobe

Dodala je da su ostali djelovi tog kolosa uglavnom velika gradilišta, a u planu je otvaranje supermarketa i ljekarske ordinacije. Prora je od 2018. godine i zvanično postala odmaralište. Trenutno postoji sumnja da li će prošlost objekta uticati na smanjeno interesovanje za kupovinom ili će ipak ovo postati samo još jedan luksuzni kompleks za brčkanje bogatih turista.

Bukova šuma

Ovaj hotel sadrži 10.000 soba. U kompleksu se nalaze i hotel, omladinski hostel, banja, radnje sa luksuznom robom i restoranima. U bukovoj šumi na ostrvu Rigen nalazi se vidikovac u obliku oka koji je otvoren 2013. godine. U ljeto 2016. centar je već mogao da dočeka svog milionitog posjetioca.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print