Nakon spora s Hrvatskom: Zvizdić poziva na uvođenje recipročnih mjera i ljetovanje u BiH

0
14

Odluka Republike Hrvatske (RH) da zatvori pet graničnih prijelaza s BiH, čime se nanosi direktna, i očito namjerna, ekonomska šteta bh. privrednicima koji svoje proizvode izvoze u EU, je posljednja u nizu pogrešnih i provokativnih aktivnosti  kojima se dodatno usložnjavaju i pogoršavaju odnosi između BiH i Hrvatske – napisao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić na twitteru.

“Ne želim da vjerujem, iako za takvo nešto postoje indicije, da ova jednostrana odluka koja je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, ima i političku pozadinu i da predstavlja ‘novu’ vrstu pritiska, ucjene i miješanja u unutrašnje stvari BiH”, navodi Zvizdić.

On smatra da nadležne institucije Bosne i Hercegovine trebaju hitno poduzeti aktivnosti u cilju zaštite ekonomskog suvereniteta BiH, uključujući pokretanje recipročnih pravnih i ekonomskih mjera Bosne i Hercegovine prema pravnim i fizičkim osobama iz Republike Hrvatske.

Zvizdić je stava da treba intenzivirati kampanju, posebno od strane privrednih komora na svim nivoima: “Proizvodimo – kupujmo – izvozimo domaće”, s posebnim naglaskom na imperativnu potrebu kupovine domaćih proizvoda i preporuka da se ljetuje u bosanskohercegovačkim odmaralištima.

Ako izostane reakcija nadležnih tijela EU, a međudržavni razgovori i zdrava logika ne daju brz i efikasan rezultat, Zvizdić napominje da treba imenovati agenta i pred međunarodnim arbitražama i sudovima pokrenuti tužbu Bosne i Hercegovine protiv Republike Hrvatske, što je u nadležnosti Predsjedništva BiH.

“Na kraju, želim naglasiti da poštujem Republiku Hrvatsku kao zemlju punopravnu članicu EU i NATO saveza, susjednu zemlju s kojom dijelimo oko 1.000 kilometara zajedničke granice, ali isto tako želim istaknuti da niko nema pravo ponižavati građane Bosne i Hercegovine i donositi jednostrane akte koji ugrožavaju mogućnost ekonomskog oporavka i razvoja BiH, posebno u periodu pandemije”, ističe Zvizdić.

Istovremeno, poručuje da je krajnje je vrijeme da bh. susjedi počnu uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine koji je međunarodno priznat i neupitan.