Nakon restauracije nacionalni spomenik u Travniku će dobiti ljepši izgled

0
72

Ovih dana u završnoj su fazi radovi na pristupnom mostu za tvrđavu Stari grad u Travniku, koja je jedan od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne.

Direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku Fatima Maslić kazala je kako će po završetku realizacije investicije vrijedne 137.000 maraka u potpunosti biti restaurirana tvrđava koja ima status nacionalnog spomenika BiH.

Veliki značaj

– Dovođenje tvrđave na ovaj nivo od velikog je značaja za razvoj turizma. Sve do pandemije koronavirusa broj posjetilaca se svake godine povećavao. Tako smo u 2019. imali 64.243 posjetioca, a prošle godine Stari grad je posjetilo 21.175 osoba – kazala je Maslić.

  • Maslić: Finansijska podrška

    Maslić: Finansijska podrška

    FOTO: AVAZ


Zavičajni muzej započeo je pripreme na projektu i prikupljanje sredstava za rekonstrukciju mosta još 2017., a izvođenje radova započelo je u oktobru 2020. godine. Projekt su finansijski podržali Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona (SBK), Općina i Zavičajni muzej Travnik.

Nakon radova na mostu preostat će samo tekuće održavanje tvrđave.

Priručna kafeterija

– Ostalo je još u narednom periodu da se uredi sam prilaz u tvrđavu, izvrši rekonstrukcija toaleta te adaptacija “Garbuna”, odnosno montažne drvene natkrivene platforme za potrebe smještaja muzejske radionice tkanja ćilima i radionice lončarstva. Uz to ide i priručna kafeterija koja opslužuje ljetnu baštu – istakla je Maslić.

Stari grad danas je obogaćen različitim muzeološkim i edukativnim sadržajima te je značajna destinacija u kulturnom i zabavnom životu Travnika.

Historijski podaci

Tvrđava Stari grad nalazi se na vrhu travničke ulice Varoš. Iako ne postoji podatak o godini ni trajanju izgradnje, kao ni o graditelju, historičari su saglasni da je tvrđava sagrađena u drugoj polovini 14. ili prvoj polovini 15. stoljeća.

Prema načinu gradnje i drugim indicijama, pretpostavlja se da ju je dao sagraditi kralj Tvrtko II Kotromanić, ali historičari smatraju da je mogući graditelj i kralj Stjepan Dabiša. Današnji izgled bedema i same tvrđave predstavlja rezultat intervencija turskih majstora gradnje vojnih utvrda.

Tvrđava je od 1953. godine pod patronatom Zavičajnog muzeja, a 1999. godine pokrenut je proces njene obnove i revitalizacije.