Nakaš: Pandemiji je kraj za dvije sedmice

0
82

 

Donekle je bilo logično da su skoro sve naredbe entitetskih kriznih štabova ukinute preko noći. – Preko noći su te mjere i donesene – navodi infektolog dr. Bakir Nakaš.On ističe da nije kraj epidemije, ali je činjenica, kaže, da se približava kraju, i to ubrzanom linijom.

– Svi smo svjedoci toga. U FBiH imamo brojke koje nam pokazuju da je epidemija u završnom toku. Možemo očekivati sve manji broj slučajeva – kazao je Nakaš.

Između ostalog, on navodi da je kraj maja period koji smo dugo i sa strepnjom čekali. No, tvrdi, došli smo u fazu kada možemo reći da su ostale dvije sedmice do kraja pandemije.

– Sve to zahvaljujući fizičkoj distanci, zabrani kretanja, skupova. To su naši najveći rezultati. Mislim da smo to dobro procijenili i da je zbog toga sada epidemiološka situacija stabilna – istakao je Nakaš.

Zatvoreni prostor

U Federaciji BiH je još na snazi naredba građanima za obavezno korištenje lične zaštitne opreme (maska, pamučna traka, šal i sl.) i poštivanje socijalne distance od najmanje dva metra na javnim površinama i u zatvorenim javnim objektima.

Među mjerama kojima je produžena primjena do 30. maja ove godine je i naredba o zabrani održavanja svih javnih skupova u FBiH, s tim da je dozvoljeno javno okupljanje u zatvorenom prostoru uz osiguranje 10 kvadratnih metara po osobi i poštivanje epidemioloških mjera.

  • Ne treba se opuštati, treba brinuti o sebi i drugima - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Ne treba se opuštati, treba brinuti o sebi i drugimaFOTO: AVAZ

Na snazi do 30. mara

Obavezna je fizička distanca u redovima u naplatnim službama, poštama, matičnim uredima, sudovima…

I dalje nisu dozvoljeni posjeta i izlasci štićenicima u ustanovama socijalne zaštite i KPZ-ova u FBiH.

Na snazi je i naredba o zabrani posjeta i izlazaka migranata u svim izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH.

Produžena je i primjena naredbi u kojima kantonalni i općinski/gradski štabovi civilne zaštite trebaju da osiguraju trijažne punktove sa sanitarnim upitnicima.

Odluka Vijeća ministara

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je odluku o odobravanju privremenog otvaranja međunarodnog graničnog prijelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika – Aerodrom Banja Luka radi odlaska državljana Bosne i Hercegovine na rad u Island.

Dnevni avaz