Najveći trgovac električnom energijom u regionu: Vuk Hamović u Bileći gradi solarnu elektranu na 133 hektara

0
34

Vuk Hamović, najveći trgovac električnom energijom u regionu planira da u selu Skrobotno kod Bileće gradi ogromnu solarnu elektranu čije bi se fotonaponske ćelije prostirale na 133 hektara, saznaje portal CAPITAL.

Instalisana snaga ovog energetskog postrojenja biće 60 megavata a procjenjena godišnja proizvodnja 84 gigavat časa.

Kako saznajemo, na zahtjev Hamovićevog preduzeća “EFT International Investments Holding Limited” Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj 16. januara ove godine donijela Odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije.

“Ovlašćuje se Ministarstvo energetike i rudarstva da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u saradnji sa Komisijom za koncesije RS sprovede postupak dodjele koncesije u skladu sa zakonom”, navodi se u odluci Vlade.

Podsjećamo, Hamović u Republici Srpskoj ima dva preduzeća koja svake godine obrću stotine miliona maraka kroz proizvodnju i izvoz struje.

Jedno je “Rudnik i termoelektrana Stanari” kod Doboja koje je u 2018. godini imalo prihode od 196 miliona maraka i dobit od nepunih 40 miliona KM.

Drugi poslovni subjekat je “EFT Bileća” koja je od međunarodne trgovine strujom u 2018. godini sa samo tri zaposlena inkasirala 91,2 miliona KM, i ostvarila dobit od 166.352 KM.

Vlada Republike Srpske je više puta do sada izlazila Hamoviću u susret donoseći odluke koje su išle direktno u njegovu korist i na štetu Srpske, pa nema sumnje da će i u ovom projektu imati njenu bezrezervnu podršku.

Tako se Petar Đokić 2016. godine u ime RS izmjenama pravilnika odrekao minimalno 100 miliona KM koncesionih naknada, koje su joj trebale pripasti samo od kompanije” EFT” a što je otkrio i objelodanio upravo portal CAPITAL.

Zbog takvog djelovanja ministar Đokić je postao predmet istrage MUP-a Republike Srpske koji je 2017. godine izuzeo određenu dokumentaciju iz Komisije za koncesije

IZVOR: oslobodjenje.ba