Najgore stvari koje možete napraviti svojoj kosi

0
78

 

Vaša kosa izložena je raznim spoljnim uticajima, ali za njena najveća oštećenja odgovorni smo sami pogrešnim tretiranjima i postupcima.

Možda vam se čini kao da nekada i previše brinete o svojoj kosi, ali istina je da kosu svakodnevno uništavamo na razne načine, a da toga uopšte nismo svjesni, prenosi Wall.

U nastavku vam donosimo tri najgore stvari koje možete napraviti, odnosno koje radite svojoj kosi.

Previše hemijskih proizvoda

Previše hemikalija je loše za bilo koji dio vašeg tijela, a vaša kosa nije izuzetak. Previše bojenja, keratinskih terapija i botoksovanja kose može uzrokovati slabljenje i oštećenje kose. Zato se preporučuje da smanjite korištenje hemikalija na minimum te pokušajte koristiti proizvode koji su na prirodnoj bazi. Takođe, možete koristiti i preventivne tretmane poput stavljanja maske na tjeme, zaštitnih šampona i sličnih.

Korištenje starog pribora

Od izuzetne važnosti je redovno čišćenje svoje četke za kosu i pribor za stilizovanje. Potrebno je ukloniti nakupljene dlake jer su one savršen dom mnogim bakterijama, koje sigurno ne želite stavljati nazad u svoju kosu. Uklonite dlake s četke nakon svakog češljanja, a jednom mjesečno očistite četke i češljeve sodom bikarbonom i vodom.

Grube elastične gumice za kosu

Vaša gumica za kosu trebala bi biti prekrivena tkaninom koja će spriječiti lomljenje vlasi kose. Ako samo želite maknuti kosu s lica, pokušajte je nježno povući unatrag koristeći ukosnice jer se prečvrsto vezana kosa lako oštećuje pa to probajte izbjegavati.