Najbolji uslovi za poslovanje: Bosna i Hercegovina na samom evropskom dnu

0
32

Prema rezultatima istraživanja Evropske privredne komore (EuCham), Bosna i Hercegovina se nalazi na posljednjoj poziciji među zemljama Balkana kada su u pitanju države sa najboljim uslovima za poslovanje u 2017. godini.

Na listi koju sastavlja EuCham na bazi indeksa Svjetske banke i Transparency Internationala, većina zemalja iz regiona zabilježila je pad, osim Srbije i Rumunije. Tako se Hrvatska spustila sa 26. na 27. mesto, Slovenija je “skliznula” sa 19. na 21. poziciju, Makedonija sa 28. na 31, a Bosna i Hercegovina je pala sa 40. na 42. mjesto. Srbija je skočila sa 40. na 37. poziciji, Rumunija je napredovala sa 29. pozicije na 26, a Crna Gora se zadržala na 32. mjestu.

Nordijske zemlje su, prema ovoj rang listi, najbolje za poslovanje, pri čemu prvo mjesto drži Danska, na drugom je Švedska, treća je Finska, a četvrta Norveška. Prema istraživanju “Najbolje evropske zemlje za poslovanje 2017. godine”, Ukrajina je prošla kao najgore rangirana, budući da je zauzela 46. poziciju. Od Bosne i Hercegovine su na ovoj listi, osim Ukrajine, gore još samo Albanija, Azerbejdžan i Kosovo.

                                                                                                                                                                                                   /izvor:avaz.ba/