Najbolji svih vremena: Na današnji dan rođen je Mirza Delibašić – Kinđe

0
87

Mirza Delibašić je bio veliki košarkaš. Jedan od najvećih u generaciji koja je dominirala našim prostorima, Evropom, pa i svijetom.

Dosega je do vrha Evrope sa sarajevskom Bosnom, bio prvak svijeta, olimpijski prvak… Njegovim odlaskom košarka na bivšem prostoru Jugoslavije ostala je bez posljednjeg romantičara.

Delibašić je rođen je u Tuzli, na današnji dan 1954. godine. Sportsku karijeru počeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Iste godine postaje član tuzlanskog košarkaškog kluba Sloboda gdje igra sve do 1972. godine kad prelazi u sarajevsku Bosnu, i svoju prvu utakmicu igra protiv splitske Jugoplastike. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Mirza Delibašić je kao igrač predvodio Bosnu do naslova prvaka Evrope 1979. godine. Bio je i jedna od zvijezda španskog kraljevskog kluba Real Madrid gdje je ostvario zapažene rezultate, piše Historija.ba. Kao selektor reprezentacije BiH u Njemačkoj 1993. godine ostvario je dosad najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto.

U dresu jugoslavenske reprezentacije je bio prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. Dres Jugoslavije oblačio je 176 puta i postigao 1.759 poena. Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja, a u četiri navrata biran je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a dobio je i specijalno priznanje kao vanserijski as. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980.

Kinđe je 2000. godine proglašen za najboljeg igrača 20. stoljeća naše države. Osam godina kasnije proglašen je među 50 osoba koje su najviše doprinijele Euroligi, a u FIBA-inu kuću slavnih ušao je godinu prije.

Vjeran BiH ostao je i u toku opsade, odbivši poziv rukovodstva Reala da opkoljeno Sarajevo zamijeni Madridom.

Smrt ga je zatekla na mjestu direktora KK Bosna, 8. decembra 2001. godine.