U današnjem prijedlogu za iftar, donosimo vam recept za begovu čorbu, “kraljicu svih čorbi” u bosanskoj kuhinji.
Vrhunska čorba koja u potpunosti opravdava prefiks pravi se na sljedeći način:
Sastojci:
- 300 g kokošijeg mesa
- 200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 20 g suhe bamije
- 1 žumance
- 50 gr kajmaka ili milerama
- 1/2 limuna
- 1 lovorov list
- malo soli i bibera
Priprema:
Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna, 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani.
Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati.
Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice.