Najavljeno konačno uspostavljanje registra boraca u FBiH

0
61

Jedinstveni registar boraca u Federaciji BiH bit će uspostavljen 1. januara 2018. godine, izjavio je u intervjuu za Radiosarajevo.ba. federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.

“U oba doma Parlamenta Federacije BiH usvojene su predložene izmjene i sada čekamo na objavu u Službenim novinama Federacije BiH. Paralelno s tim formirali smo u okviru našeg ministarstva i Radnu grupu koja će izvršiti objedinjavanje, analizu i pripremiti za objavljivanje već raspoložive podatke potrebne za Registar pripadnika oružanih snaga i Registar korisnika prava, a koji se nalaze u grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze, u općinama, te u jedinstvenoj bazi podataka korisnika prava kojom raspolaže ovo Ministarstvo”, kazao je za Radiosarajevo.ba ministar Bukvarević.

Dodao je da se na Registru pripadnika Oružanih snaga radi i uspostava se može očekivati u toku 2018.godine. Registar će biti dostupan institucijama vlasti.

“Kroz ova dva registra bit će osigurani o svim davanjima prema svakom pojedincu iz boračkih kategorija, kako bi se mogle preduzimati dalje mjere na pravednom socijalnom zbrinjavanju svakog pripadnika iz reda boračkih kategorija”, rekao je Bukvarević.

izvor:Radiosarajevo.ba