Najavljene pojačane kontrole ugostiteljskih objekata i stomatoloških ordinacija

0
66

Od danas će u Federaciji BiH inspekcija pojačano kontrolirati ugostiteljske objekte i stomatološke ordinacije. Nadležni poručuju da ublažavanje mjera podrazumijeva ukidanje određenih restrikcija, ali i strogo pridržavanje postojećih pravila uspostavljenih zbog pandemije koja i dalje traje.

U prethodnih 20 dana ublažene su restriktivne mjere u privredi. U istom periodu je vršen pojačan inspekcijski nadzor u frizerskim salonima i trgovinama.

Ono što je bitno da naglasim da zaista nijedan privredni subjekt nije kažnjen. Zaista nije cilj inspekcijskih organa da kažnjavaju privredne subjekte pogotovo računajući da naši privredni subjekti i poslodavci u posljednja dva mjeseca veliki broj njih uopće nije radio niti je imao priliku da privređuje i osigura onaj minimum, rekao je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Od ove sedmice  najavljuju pojačanu kontrolu stomatoloških ordinacija i ugostiteljskih objekata.

Distanca između stolova mora biti metar i pol do dva, za jednim stolom može sjediti do tri čovjeka, za stolom mi ne moramo nositi masku, ali konobar mora, rekao je Ajdinović.

Nepoštovanje mjera privrednih subjekata za sobom povlači dva upozorenja. Nakon toga slijedi plaćanje kazne u iznosu od 2.000 do 10.000 KM. Iz Uprave za inspekcijske poslove naglašavaju da im nije cilj novčano kažnjavati, nego osigurati da pridržavanje propisa uvedenih zbog pandemije dovede što prije do ukidanja istih. Kako sada stvari stoje – naredna četiri sedmice su ključne.