NAJAVA / Večeras u Donjem Vakufu, promocija knjige „U potrazi za svetim- Dovišta na području Muftijstva travničkog“ autora dr. Elvira Duranovića.

0
122

U izdanju sarajevskog El-Kalema na svjetlost dana je izašla knjiga „U potrazi za svetim- Dovišta na području Muftijstva travničkog“ autora dr. Elvira Duranovića, naučnog saradnika u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu.

Recenzenti knjige su akademik Enes Karić i prof. dr. Ahmet Alibašić. U knjizi se na 480 stranica, između ostalog, govori se o dovištima i molitvištima; o svetim mjestima u islamu; o tome da li su dovišta sveta mjesta muslimana u BiH, o metodologiji za prepoznavanje staroslavenskih svetišta, o porijeklu učenja dova pored grobova evlija i dobrih ljudi; o posjećivanju turbeta; o sinkretističkim elementima u obredu kišnih dovišta; o porijeklu Ajvatovice; o turbetima: Ajvaz-dede, Hasana Kafije Pruščaka, Torlak-Alije, Đerzeleza Alije, Ibrahim-dede, Ismail-dede itd.

Ovom prilikom pozivamo Vas da u ponedjeljak, 25. Juna 2018. godine od 19.00 sati u prostorijama JU Centar za kulturu,informisanje i sport“ Donji Vakuf, prisustvujete promociji  gore pomenute knjige. Pored autora knjige, promotor će biti i prof. Husein Čepalo.

Promocija je dio programskih sadržaja “508. Dana Ajvatovice”.