NAJAVA / Promocija knjige „ Hiljadu grobnica u Krajini 1992. – 1996.“

0
63

Donji Vakuf i JU Centar za kulturu,informisanje i sport, domaćini su jedne zanimljive promocije knjige autora, Jasmina Odobašića„ Hiljadu grobnica u Krajini 1992-1996.“

Promotori knjige u Donjem Vakufu, su zastupnik u Parlamentu Federacije Šemsudin Mehmedović, prof. dr. Nenad Tanović recezent i lektor moderator Vildana Dolamić.

Promocija pomenute knjige je u prostorijama Doma kulture u petak, 28. Juna 2019. godine

Ovo je priča o stradanju stanovništva Bosanske krajine u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Danas, kada se na svaki način pokušavaju izjednačiti žrtva i agresor u Bosni i Hercegovini, te kada se i naučnim metodama pokušava marginalizirati i kriminalizirati časna odbrana BiH, više je nego potreban ovakav herojski poduhvat autora, da jasno i nedvosmisleno pokaže istinu o razmjerama zločina koji se dogodio u Bosanskoj Krajini.

 

U knjizi je čista faktografija: opis 20 gradova u Bosanskoj krajini, 1132 grobnice, GPS koordinate grobnica, brojevi ekshumiranih, liste identifikovanih, zapisnici o otkopavanju, skice i slike grobnica.

Knjiga Jamina Odobašića „Hiljadu grobnica u Bosanskoj krajini 1992-1995“ je, ne samo svjedočanstvo o jednom vremenu, već jasna i glasna optužba i upozorenje protiv svih onih koji nisu pokazali ljudskost kako u periodu od 1992-1995, tako ni danas, kada ne presuđuju genocid ni ondje gdje ga je lahko dokazati.

Ova knjiga je krik savjesti pojedinca protiv neljudskog u nama, ali i poziv za pravdu koja još čeka, jer su zločinci još nekažnjeni i među nama.