Nacionalistička organizacija u Srebrenici 11. jula želi prikazati film u kojem se pojavljuje Ratko Mladić

0
32

Na dan obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, nacionalistička proruska organizacija najavila je da će, nekoliko kilometara od mezarja u Potočarima, održati prikazivanje filma u kojem planiraju pustiti govor Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine u julu 1995. godine.

Prorusko udruženje “Istočna alternativa”, čiji članovi negiraju genocid i veličaju Ratka Mladića, najavilo je da će u Srebrenici 11. jula prikazati film o “oslobađanju Srebrenice”, u kojem, između ostalog, planiraju pustiti govor bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za kojeg navode da je “u tim događajima zauzeo historijsku ulogu”.

U najavi događaja Udruženje piše da će prikazati film o zločinima nad srpskim narodom u Podrinju “povodom oslobađanja Srebrenice 11. jula od strane zločinačkih hordi”.

Film će prikazati Ratka Mladića

– Ovim događajem želimo obilježiti dan oslobađanja, nastanka mira i života u Podrinju – navodi se u saopćenju ovog udruženja.

Prikazivanje filma u trajanju do 60 minuta planiraju od 17 sati u objektu “Despot Stefan Lazarević”, koji je dio parohijskog doma, na dan kada će se nekoliko kilometara dalje obilježavati godišnjica genocida u kojem je u julu 1995. godine ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka, a prognano je više od 40.000 žena, djece i staraca.

Vojin Pavlović, predsjednik udruženja “Istočna alternativa”, kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kako će u filmu biti prikazana svjedočenja onih koji su učestvovali u onome što naziva oslobađanje srpskih sela, te vojnika i generala Vojske RS, kao i sirovi snimci iz tog perioda.

Objasnio je da će film prikazati i Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS-a. Pavlović smatra da na taj način neće doći do veličanja osuđenog ratnog zločinca, što je zabranjeno izmjenama Krivičnog zakona koje je prošle godine nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

U Bratuncu već bila projekcija

– Mi nemamo šta Ratka Mladića da veličamo. On je svojim postupcima uradio to što je uradio. (…) Mi uzimamo sirov snimak sa YouTubea, sa kaseta ranijih. U filmu biće vjerovatno i njegova izjava, ali za nas ono što je Ratko Mladić uradio, mi znamo šta je to. Zakon znamo kakav je, ali ne može niko zabraniti da se pomene ime generala Ratka Mladića. Šta je tu sporno? Niko ne veliča zločin, ali mi pričamo o zločinu nad Srbima koji je počinila Armija BiH iz zaštićene zone, pod međunarodnom zajednicom, gdje su ubijali Srbe – kaže Pavlović.

Ovo udruženje je u junu prošle godine u Bratuncu održalo projekciju filma u čast Ratka Mladića.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, smatra da će se prikazivanjem filma još jednom negirati genocid koji je počinjen u Srebrenici.

– Postoje masovne grobnice, postoje bijeli ništani u Potočarima, postoje dokazi, postoje presude, postoji sve – kaže Subašić.