Na Zemlju će danas pasti satelit ERS-2: Proveo je gotovo 30 godina u svemiru

0
23

Evropska svemirska agencija (ESA) u srijedu pozorno prati pojave na nebu s obzirom na to da se na Zemlju treba spustiti evropski satelit za daljinska istraživanja ERS-2 koji je u svemiru proveo gotovo 30 godina.

Lansiran 1995.

ERS-2, veličine autobusa, lansiran je 1995., nakon sestrinskog satelita ERS-1, koji je lansiran četiri godine ranije. U vrijeme lansiranja dva su ERS satelita bila najsofisticiraniji ikada dosad razvijeni sateliti za promatranje Zemlje iz svemira.

ESA je 2011. godine donijela odluku o prekidu operacija satelita ERS-2 i pokrenula proces deorbitiranja da bi se spriječilo stvaranje dodatnog svemirskog otpada, pridržavajući se smjernica koje su postavile NASA, ESA i međunarodna svemirska zajednica.

Svrha takvih smjernica je smanjiti prisutnost neaktivnih satelita i raketnih dijelova u niskoj orbiti Zemlje te istaknuti važnost odlaganja nakon misije prirodnim propadanjem ili kontroliranim ulaskom.

Nakon gotovo 13 godina propadanja u orbiti, uglavnom potaknutog jačim solarnim vjetrovima, satelit će prirodnim putem ponovo ući u Zemljinu atmosferu i tokom tog procesa raspast će se na manje dijelove.

Past će na obalu Afrike

Pri ponovnom ulasku u atmosferu veći dio ERS-2 će izgorjeti, no ESA još prati njegov pad te predviđa da će se on dogoditi negdje iznad istočne obale središnje Afrike.

Svi dijelovi koji uspiju ”preživjeti” pad na kopno rasporedit će se po tlu, na području u prosjeku dugom više stotina kilometara i nekoliko desetaka kilometara širokom, pa ESA procjenjuje da su potencijalni rizici vrlo niski. Prema podacima prikupljenim 20. februara, ESA-in Ured za svemirski otpad predviđa da će se ponovni ulazak satelita ERS-2 dogoditi oko 15.32 sati po srednjoevropskom vremenu.

ESA-in Ured za svemirski otpad upozorio je da bi se njihova predviđanja mogla objaviti otprilike četiri i po sata prije ili nakon tog vremena zbog utjecaja nepredvidive solarne aktivnosti koja utječe na gustoću Zemljine atmosfere i posljedično na otpor kojem je satelit izložen.

Za vrijeme svog 16-godišnjeg radnog vijeka, ERS-2 je dao mnoštvo informacija koje su znatno utjecale na našu perspektivu Zemlje i na razumijevanje klimatskih promjena.

Brojni podaci

Prikupio je brojne podatke o smanjenju Zemljina polarnog leda, o promjenama kopnenih površina, porastu nivoa mora, o zagrijavanju okeana i atmosferskoj hemiji. Usto je ERS-2 bio zadužen za praćenje prirodnih katastrofa, poput velikih poplava i potresa u udaljenim i nepristupačnim dijelovima svijeta, piše Tportal.