Na SP-u u Tokiju danas nastupaju Larisa Cerić i Harun Sadiković

0
15

Posljednjeg dana Svjetskog seniorskog prvenstva u judou u Tokiju, danas će na borilište izaći dvoje bosanskohercegovačkih predstavnika – Larisa Cerić i Harun Sadiković. 

Najbolja bh. judašica u kategoriji više od 78 kg nalazi se u najužem krugu favorita za osvajanje medalje u konkurenciji 42 prijavljene takmičarke. Cerić je u prvom kolu  slobodna, a u drugom će se boriti protiv pobjednice meča Ivana Šutalo (Hrv) – Jasmin Kuelbs (Njem).

Na rang listi Međunaroidne judo federacije – IJF najboljih judašica svijeta Cerić je rangirana na visokom trećem mjestu u svojoj kategoriji, iza Kubanke Idalys Ortiz i Japanke Sarah Asahina. Na prošlom SP-u u Bakuu, 28-godišnja Travničaka, članica JK Nippon iz Sarajeva, osvojila je bronzano odličje.

U najtežoj muškoj kategoriji, više od 100 kg, Harun Sadiković će se boriti u konkurenciji 42 prijavljena borca. Prvi protivnik članu JK Nippon iz Sarajeva biće svjetski prvak iz 2017. Brazilac Rafael Silva.

Drugog dana prvenstva (26. augusta) nastupio je 23-godišnji Mostarac Petar Zadro. Član Judo kluba Borsa, u kategoriji do 66 kg, zabilježio je dvije pobjede i poraz. Na startu je savladao predstavnika Tanzanije, zatim je u drugom kolu bio bolji od takmičara iz Mijanmara, a nastup je završio nakon poraza od Italijana Matea Medvesa.

U dosadašnjem dijelu prvenstva najuspješniji su bili domaći predstavnici Japana sa deset medalja, po tri zlata i bronze i četiri srebra.

Na SP-u učestvuje 860 takmičara (519 judaša i 341 judašica) iz 149 zemalja, prenosi BHRT.