Na press konferenciji najavljeni sadržaji “514. Dana Ajvatovice”

 

 

Ajvatovica je jedna od najznačajnijih kulturno-vjerskih manifestacija Bosne i Hercegovine koja baštini tradiciju, vjeru i identitet bošnjačkog naroda.

Program su na konferenciji za novinare održanoj danas, 12. juna na platou Ajvatovice predstavili muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, predsjednik Organizacionog odbora, te članovi Odbora načelnik Općine Donji Vakuf, Huso Sušić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice  Donji Vakuf, Amir-ef. Čavak.

U okviru ovogodišnjih Dana Ajvatovice u nekoliko gradova Muftijstva travničkog od 14. do 30. juna bit će održano više od 60 različitih kulturnih, vjerskih, sportskih, edukativnih i humanitarnih sadržaja.

Muftija travnički je istakao da će biti realizirano 29 kulturnih, 9 vjerskih, 9 sportskih, 8 edukativnih i 6 humanitarnih sadržaja. Dr. Adilović je izdvojio nekoliko sadržaja, između ostalog, promociju knjige „Reis Džemaludin Čaušević: Prosvjetitelj i reformator“ 24. juna u Travniku,  promociju knjige „Tefsir – Komentar Kur'ana časnog“ dr.sc. Safveta Halilovića, te okrugli sto „Sulejmanija džamija i njen značaj za grad i regiju“.

 

Načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić pojasnio je da je po pitanju infrastrukture urađeno dosta toga kako bi ova manifestacija bila prepoznatljiva ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu. U toku je prva faza projekta puta Ajvatovica – Šipin most, uređeno je odmorište za konjanike, učesnike ajvatovačke konjice, kako bi imali ugodan boravak u Pruscu uoči polaska ka Ajvaz -dedinoj stijeni, a sam plato Ajvatovice nakon prošlogodišnje manifestacije je dodatno uređen i prilagođen da primi veliki broj vjernika.

 

U svom obraćanju glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf, Amir ef. Čavak naglasio je važnost prenošenja tradicije Ajvatovice na mlađe generacije, stoga iz godine u godinu žele unaprijediti organizaciju Omladinskog kampa na platou Ajvatovice koji u mjesecu junu okupi više od 200 mladih iz različitih krajeva BiH. Glavni imam najavio je postavljanje kamena – temeljca za izgradnju poslovno – edukativnog centra u Donjem Vakufu.

 

Unazad nekoliko godina moto ove vjersko-kulturne manifestacije je „Tradicija, identitet i domovina“.

Svečano otvorenje manifestacije „514. Dani Ajvatovice“ zakazano je za petak, 14. juna od 19 sati na Musalli u Pruscu.

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije bit će održan u nedjelju, 30. juna, kada će nakon dove kod Ajvaz-dedine stijene biti upriličen svečani program na platou Ajvatovice.

 

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print