Na polarnoj hladnoći milioni ljudi bez električne energije

Milioni Amerikanaca bili su u srijedu bez struje pošto je val polarne hladnoće, koji će po predviđanjima potrajati do vikenda, zahvatio velike dijelove Sjedinjenih Država.

Američka meteorološka služba National Weather Service (NWS) saopćila je jučer da je na području Srednjeg zapada, za koje je izdano upozorenje na zimske oluje različite snage, više od 100 milijuna Amerikanaca.

Hladna zračna masa s Arktika počinje se udaljavati, ali će se iznimno niske temperature zadržati i bit će “za 11 do 19.5 Celzijevih stupnjeva ispod prosjeka za ovaj mjesec” u središtu SAD-a, pišu meteorolozi.

Jeff Zients, koordinator Bijele kuće za borbu protiv covida-19, rekao je da su zbog velike studeni zatvoreni punktovi za cijepljenje.

Predsjednik Joe Biden morao je pak odgoditi za petak posjet Pfizerovu pogonu za proizvodnju cjepiva u Kalamazoou, u Michiganu, planiran u četvrtak.

 

2,3 miliona domaćinstava bez struje

Više od 30 smrtnih slučajeva zbog nevremena prijavljeno je diljem zemlje, pišu američka glasila, a vlasti pozivaju Amerikance na oprez.

“Neuspjeh vlasti”, glasio je jučer naslov dnevnog lista Houston Chroniclea koji je kritizirao teksaške vlasti poigravajući se dvojakim značenjem engleske riječi “power” koja označava i političku moć i električnu energiju.

Koliko je teška situacija moglo se u srijedu vidjeti u crkvi Lakewood u najvećem teksaškom gradu Houstonu, kamo su se mnogi stanovnici sklonili bježeći pred hladnoćom.

Beto O’Rourke, bivši kandidat na izborima demokratske stranke za predsjedničke izbore 2020. ocijenio je za MSNBC da se “mogla spriječiti većina” ovih problema, istaknuvši da “Teksas nije daleko od propasti”.

Elektropoduzeće u Austinu, glavnom gradu ove savezne države, priopćilo je da je gotovo 200.000 kućanstava bez struje i da je neće biti u srijedu čitav dan “a možda i dulje”.

Opskrbljivači električnom energijom su nakon vikenda više puta prekidali opskrbu ne bi li spriječili preopterećenje sustava zbog velike potrošnje.

– Ovo mi je druga noć bez struje po najvećoj studeni na jugoistoku Teksasa u zadnjih više od 30 godina, napisao je u utorak navečer na Twitteru novinar Wes Wolfe koji živi u Lake Jacksonu blizu Houstona.

Kako navodi mrežna stranica Poweroutage.us koja prati prekide u opskrbi u SAD-u, više od 2,3 miliona kućanstava i poduzeća u Teksasu bilo je u srijedu navečer u mraku.

Nestašicu električne energije pogoršava činjenica da zbog iznimno niskih temperatura ne radi nekoliko plinskih i vjetroelektrana.

Snijeg se očekuje i sljedećih dana

Čak 73 posto SAD-a, osim Havaja, Aljaske i drugih teritorija koji nisu spojeni s kontinentom, bili su u noći s utorka na srijedu prekriveni snijegom, navodi NWS. To je rekord od početka takvog mjerenja 2003.

Ni Teksas, gdje su i zimi temperature umjerene, nije iznimka: U glavnom gradu Austinu ima ga 15 cm, najviše u zadnjih više od 70 godina, a ovih dana se očekuje novi snijeg, upozoravaju meteorolozi.

Ova “nesvakidašnja studen koja je zahvatila kontinentalni dio SAD-a povezana je s kombinacijom arktičke anticiklone koja donosi polarne temperature i naglog pada atmosferskog tlaka koji donosi oborine”, rastumačio je NWS u ponedjeljak.

Osim u Teksasu, bez struje su ostali i u Oregonu (sjeverozapad), Louisiani (jug), Mississippiju (jug), Kentuckyju (istok), Ohiju (sjeveroistok), Zapadnoj Virginiji (istok) i u Virginiji (istok), navodi poweroutage.us.

Krajnji vremenski uvjeti bili su uzrokom i nekoliko tornada, a jedan se u noći na utorak obrušio na jugoistok SAD-a, na Sjevernu Karolinu, gdje su tri osobe poginule a deset je ozlijeđeno.

izvopr: Hina / index.hr

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print