Na platou Ajvatovice održan prvi omladinski kamp

U okviru obilježavanja 506. Dana Ajvatovice, u nedjelju je na platou Ajvatovice održan omladinski kamp za mlade Islamske zajednice BiH.

Učestvovalo je oko 120 mladih iz Travnika, Jajca, Bugojna, Visokog i Donjeg Vakufa, a kamp je organizovan u saradnji Udruženja AZAD Donji Vakuf i Muftijstva travničkog, te SK “Target” iz Travnika i kluba “20.juni 92” iz Visokog.

Na ideju organizovanja kampa za mlade u danima Ajvatovice, došao je sekretar Asocijacije za aktivno društvo Donji Vakuf, Ismail ef. Elkaz.

“Mi smo prezadovoljni kako je sve prošlo, i koliki broj mladih ljudi je učestvovao na prvom omladinskom kampu. Na svu sreću, vrijeme je bilo prelijepo, na nama je bilo da se družimo i uživamo u prirodi. Već razmišljamo kako da obogatimo naredni kamp”.

Kamp je bila prilika za druženje mladih uz zabavne igre kao što su skok u dalj, povlačenje konopca, bacanje kugle s ramena, odbojke i trčanja. Najveću pažnju svih učesnika izazvalo je rekreativno gađanje s vazdušnom puškom.

Ahmed Selman iz Donjeg Vakufa bio je najbolji u bacanju kamena s ramena i skoku u dalj.  Nakon odmjerenih snaga u povlačenju konopca, prvo mjesto pripalo je ekipi Prusac II u sastavu: Mirza Sušić, Rasim Abdibegović, Muris Čizmo, Azrudin Đulović i Ćamil Silajdžija.

Dženana Čepalo bila je najbolja u trčanju za žene na 200 metara, dok je Ahmed Omerinović bio najbolji u trčanju za muškarce na 500 metara.

Nakon klanjanja podne namaza, prisutnima se obratio i Vehid ef. Arnaut, glavni imam MIZ Bugojno, koji je istakao važnost okupljanja mladih u danima Ajvatovice, i potrebu da se Ajvatovica podmladi kako bi tradicija bila nastavljena i u godinama koje dolaze.

 

Pokrovitelj omladinskog kampa bio je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print