Na pasoše se čeka i do 45 dana, za četiri mjeseca izdato 8.753 po hitnom postupku

0
65

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) potvrđeno nam je da se u pojedinim slučajevima na izdavanje pasoša čeka i do 45 dana.

Kako kažu, iako se spekuliše izdavanje pasoša nije obustavljeno i trenutno se vrši u smanjenom kapacitetu uslijed smanjene dinamike isporuke pasoških knjižica od dobavljača.

Iz IDDEEA-e ističu da će se od polovine juna 2017.godine normalizovat proces izdavanja pasoša, čime će se riješiti i svi zahtjevi koji su podneseni u prethodnom periodu, kao i oni koji će se podnijeti u budućem periodu.

“Starost zahtjeva u pojedinim slučajevima je do 47 dana. Ovome treba dodati da se u pojedinim slučajevima dešava da obrada zahtjeva od nadležnog organa (kantonalni MUP-ovi u FBIH, MUP R.Srpske, Javni registar Brčko distrikta BiH, DKP BiH u inostranstvu) može potrajati duže, čime se cjelokupan proces produžava”, rekli su nam iz IDDEEA-e.

Otežano izdavanje pasoša stvara ozbiljne probleme bh. državljanima koji imaju namjeru putovati, poput učenika koji idu na ekskurzije. Iz IDDEEA-e poručuju da su apsolutno svjesni štete koju građani trpe te da razumiju sve probleme sa kojima se suočavaju.

“Ukupan broj zahtjeva za izdavanje pasoša u postupku kraćem od propisanog koji su građani podnijeli kod nadležnih organa (kantonalni MUP-ovi u FBIH, MUP R.Srpske, Javni registar Brčko distrikta BiH, DKP BiH u inostranstvu) od 22. marta 2017.godine pa do 6. juna 2017. je 8753”, kazali su nam iz IDDEEA-e.

Inače, podnosilac zahtjeva za izdavanje pasoša ima pravo da prilikom podnošenja zahtjeva traži izdavanje u roku kraćem od propisanog. Nadležni organi izdaju pasoš u roku najkasnije od 72 sati od momenta podnošenja zahtjeva, ako je u pitanju liječenje u inostranstvu, bolest i smrt člana uže porodice, a podnosilac zahtjeva je dužan podnijeti potrebne dokaze.

Nadležni organ za izdavanje pasoša na zahtjev stranke, a bez utvrđivanja opravdanih razloga za izdavanje putne isprave izdat će putnu ispravu, s tim da podnosilac zahtjeva pored cijene putne isprave izdate u redovnom postupku (30 KM, 40 KM, 50 KM) zavisno od starosne dobi, dužan je uplatiti i naknadu za dodatne troškove u iznosu od 200 KM.

 

Podsjećamo, IDDEEA je raspisala tender za nabavku pasoških knjižica nakon brojnih problema u kašnjenju isporuke pasoša kompanije Muehlbauer. Okvirni sporazum s izabranim ponuđačem bit će potpisan na period od četiri godine, a vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi blizu 25,6 miliona KM.

 

izvor:klix.ba