Na ovogodišnji Marš mira “Nezuk – Potočari” odlazi 50 Donjovakufljana

0
373

Nakon podne-namaza,  Donjovakufljani će i ove godine u nedjelju 7. jula 2019 godine oko 13:30 sati, ispred Baš džamije ispratiti 50 učesnika pohoda „Marš mira/Nezuk-Potočari“  koji će 11. jula u Srebrenici prisustvovati komemoraciji i dženazi ubijenim Srebreničanima jula 1995. godine.

Tradicinalno učesnici marša mira “Nezuk – Potočari” su i naši Donjovakufljani, koji svake godine učestvuju u organizaciji Planinarskog Društva “Dubrave”  iz Donjeg Vakufa.

„Donjovakufljanima je ovo 13 godina kako odlaze na Marš mira, a ove godine najmlađi učesnik je trinaestogodišnji Hamza Rujanac, dok je najstariji učesnik Mustafa Šutković, kojeg mnogi odmilja zovu Dedo“ kazao nam je Jasmin Bektaš ispred PD Dubrave.

“Marš mira 2019” Nezuk-Potočari, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njezinoj okolini, bit će organiziran od 8. do 10. jula.

Ove godine učesnici Marša mira prolaze originalnom trasom od Buljima do Kameničkog brda kojom će se prvi put, nakon 24 godine, kretati učesnici Marša mira.

U toku Marša mira se održavaju i kraći istorijski časovi, na kojima se mogu čuti svjedočenja preživjelih učesnika “Marša smrti” iz 1995. godine. Neki od njih su i danas ispričali svoju priču.

Cilj  marša je odavanje počasti žrtvama genocida te podsjećanje na stravične zločine nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica u julu 1995. godine.

Učesnici po završetku “Marša mira” prisustvuju komemoraciji i obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokacija kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Svaka od dionica u “Maršu mira” duga je između 25 i 30 kilometara. Kolona kreće 8. jula iz Nezuka u općini Sapna.