Na obali Vrbasa: U planu izgradnja solarne elektrane

0
151

 

“Hidroelektrane na Vrbasu” planiraju izgradnju solarne elektrane “Ada polje” na lijevoj obali rijeke Vrbas, na udaljenosti od oko dva kilometra nizvodno od brane HE “Bočac”, rekao je danas v.d. direktora ZP “Hidroelektrane na Vrbasu” a.d. Mrkonjić Grad Goran Milanović na sastanku sa ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenkom Golić.

Naglasio je da bi solarni paneli dali mogućnost balansirane proizvodnje električne energije, posebno ljeti, u vrijeme nižeg vodostaja.

Golićeva je pozdravila namjeru da se investira u ovaj vid proizvodnje energije i naglasila da će Ministarstvo “Hidroelektranama na Vrbasu” pružiti maksimalnu podršku u okviru svojih nadležnosti, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na sastanku, u kojem je učestvovao i načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević, razgovaralo se i o problemu plutajućeg otpada koji se sakuplja u akumulaciji HE Bočac.

Milanović je obavijestio Golićevu da je trenutno situacija zadovoljavajuća i da je poseban akcenat u čišćenju stavljen na lokaciju Crna rijeka.

Ministarka je istakla da se problem plutajućeg otpada mora rješavati sistemski u cijelom slivu Vrbasa, jer najveći dio otpada dolazi iz federalnih opština u gornjem toku rijeke, a zadržavanje, čišćenje i dalje upravljanje ovim otpadom finasiraju subjekti iz RS.

Vođević je upoznao Golićevu da je raspisan javni poziv mladim bračnim parovima za podnošenje zahtjeva za kupovinu prve nekretnine u stambenom objektu “Zgrada za mlade bračne parove”, kao i da je planirana izgradnja otvorenog bazena između dva stadiona, u okviru uređenja sportsko-rekreativne zone Luke, stoji u saopštenju.

Naveo je i da je u ovoj godini je planirano asfaltiranje šest kilometara seoskih puteva, da je opština prošlu godinu završila sa suficitom u budžetu i da je cilj da se na njenom području zaustavi odlazak stanovništva.

“U ovom trenutku na birou za zapošljavanje u Mrkonjiću nema ni jednog mašinskog, građevinskog ni inžinjera arhitekture, kao ni doktora medicine koje bismo zaposlili kao pripravnike. Zato činimo sve da obezbijedimo uslove da nam se mladi po završetku fakulteta rado vrate i daju svoj doprinos daljem razvoju opštine”, istakao je Vođević, stoji u saopštenju.

izvor: nezavisne.com