Na Košćanima medvjed uništio preko 300 stabala šljive

0
238

 

“Čepalov voćnjak na Košćanima u samo 3 dana stradalo oko 300 stabala šljive od silne najezde medvjeda. Štete su ogromne. Ovo je još jedan dokaz o prekobrojnosti medvjeđe populacije u našim lovištima.” – napisao je na fb Naim Pičar, predsjednik LD “Semešnica” Donji Vakuf obavještavajući javnost o načinjenoj šteti na jednom od privatnih posjeda.

Prenosimo i neke od komentara na objavljenu informaciju:

Suad Salihovic

Zakonom o lovstu FBIH, je pored Jajca, Dobretića i D. Vakuf proglašen uzgojnim područjem medvjeda i samim time zabranjen ne ostrel u komercijalne svrhe. Činjenica da ove općine graniće s entitetom RS, kupresom i td govori koliko su pametno donijeli ovakve usluge i učinili ogromnu koristi komšijama, pozzz…
Nafiz Balihodžić

Nije to pokazatelj prekobrojnosti medvjeda nego pokazatelj lošeg ponašanja ljudi u prirodi. Mi smo se potrudili da sve vockarice u prirodi posijecemo radi drvne mase ne vodeći računa o divljaci koja se mora nečim hraniti. Od 1999 do 2003 se neselektivno sjeklo sve i sada se to vraća na ovaj način. Kalemljene sadnice iz šume su kradene i nošene na privatnu zemlju i sada u šumi nedostaje hrane. To je suština problema. Divljač se također neselektivno odstreljuje sto je dodatni problem.
izvor: fb / Naim Pičar Pilot