Na GP Izačić opremljen izolatorij za osobe sa simptomima koronavirusa

0
36

 

Na graničnom prijelazu Izačić osposobljen je izolatorij za putnike kod kojih bi se prilikom prvih testiranja eventualno uočili simptomi koronavirusa. Članovi Kantonalnog kriznog štaba za prevenciju i praćenje koronavirusa istakli su da je prvi granični izolatorij na području Unsko-sanskog kantona (USK) namijenjen za mogući boravak osoba, do dolaska medicinskog tima i transporta u bihaćku bolnicu.

– Ukoliko bi se prilikom identifikacije putnika i preliminarnih testiranja pokazala opravdana sumnja u postojanje simptoma bolesti, osoba bi se samo privremeno smjestila u ovaj izolacijski prostor. Procedura nalaže da se odmah nakon toga kontaktira Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, da bi medicinski timovi poduzeli sve daljnje potrebne radnje. Naravno, riječ je isključivo o prevenciji i preporučenim mjerama zaštite – rekao je federalni inspektor i član Kriznog štaba Kaled Hašimbegović.

  • Mjere opreza pojačane u cijelom svijetu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Mjere opreza pojačane u cijelom svijetu                  FOTO: AFP

Na graničnim prijelazima u Unsko-sanskom kantonu do sada je anketirano dvadesetak državljana Bosne i Hercegovine, koji su u posljednje vrijeme boravili u Italiji.

– Većinom su boravili u neugroženim područjima Italije, međutim, dobili su detaljne instrukcije vezane za pojavu bilo kojeg simptoma karakterističnog za infekciju koronavirusom. Možemo konstatirati da je epidemiološka situacija na području Kantona relativno mirna – riječi su portparola Zavoda za javno zdravstvo USK Tagrida Mulabdića.

Pojačane mjere opreza na svim graničnim prijelazima uvjetovane su širenjem koronavirusa na teritoriju sjeverne Italije, pa će granični policajci i sanitarni inspektori do daljnjeg nastaviti detaljno evidentiranje i provjeru svih putnika.

Dnevni avaz