Na Filipinima (opet) bagerom uništili zaplijenjene luksuzne automobile

0
67

 

Bagerom su uništili skupe automobile koji su zaplijenjeni u posljednje dvije godine.

Filipinski carinski ured je pred kamerama uništio 21 zaplijenjeni automobil ukupne vrijednosti oko milion eura. Pod gusjenicama bagera završili su egzotični automobili poput McLarena 620R, Bentleyja i Porschea 911. Uništeni su i nešto jeftiniji auti poput Mercedesa SLK, Lotusa Elise i Hyundai Genesisa. Crnu sudbinu nije izbjeglo ni 14 Mitsubishijevih terenaca.

Prema dostupnim informacijama, radi se o uvezenim vozilima koja su oduzeta od 2018. do 2020. godine. Oni su uništeni u skladu s predsjedničkom direktivom prema kojoj se krijumčarena vozila moraju uništiti.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da filipinska vlada nalaže uništavanje krijumčarenih vozila. Prije su tako uništeni pravi klasici poput BMW-a Z1 i Renaulta 5 Turbo, a bilo je tu i luksuznih automobila kao što su Lamborghini Gallardo, Maserati Quattroporte i Mercedes SL 55 AMG.

Sada su automobili uništeni “u skladu s predsjedničkom direktivom 2017-447, u kojoj je predsjednik Rodrigo Roa Duterte naložio uništavanje krijumčarena vozila kako bi poslali snažnu poruku da je vlada ozbiljna u svojim naporima protiv krijumčarenja”.

Pitanje koje si mnogi postavljaju, uključujući same stanovnike, jest bi li aukcijska prodaja tih vozila i donacija sredstva lokalnoj zajednici bila dovoljna poruka krijumčarima ili je uništavanje automobila bilo jedino rješenje.

 

izvor: index.hr

Foto: Bureau of Customs Philippines / Facebook